vrijdag, 21. oktober 2016 - 17:42 Update: 21-10-2016 17:48

Drie kilometer illegale netten van zelfde beroepsvisser in beslag genomen

Drie kilometer illegale netten van zelfde beroepsvisser in beslag genomen
Foto: NVWA
Lemmer

In een maand tijd heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in totaal 30 illegale netten, met een gezamenlijke lengte van drie kilometer, van dezelfde beroepsvisser in beslag genomen op het IJsselmeer en Markermeer. Dit heeft de NVWA vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Geen geldige vergunning

Bij verschillende controles troffen inspecteurs van de NVWA in het IJsselmeer en Markermeer netten aan waar het visserijbedrijf geen geldige vergunning voor had, netten zonder verplichte merktekens en netten die niet voldeden aan de vergunningsvoorwaarden. De inspecteurs constateerden ook overtredingen van onder meer de Natuurbeschermingswet. Bij deze controles werd samengewerkt met de politie, de Waddenunit en de omgevingsdiensten van Flevoland en Friesland.

Proces-verbaal

De NVWA maakt proces-verbaal op en stuurt dat naar het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist over het vervolg van de zaak. Het Ministerie van Economische Zaken had naar aanleiding van eerdere overtredingen de vergunning van dit visserijbedrijf gedeeltelijk geschorst. De NVWA stuurt vanwege de geconstateerde nieuwe overtredingen een bestuurlijke rapportage naar het ministerie. 
Beperkende maatregelen

Schubvisstand onder druk

De schubvisstand op het IJsselmeer en het Markermeer staat onder zware druk. Daarom zijn er in deze gebieden beperkende maatregelen genomen. Beroepsvissers mogen sinds juni 2014 bijvoorbeeld nog maar 15% van hun staandwantnetten gebruiken bij het vissen op schubvis.

Categorie:
Provincie: