zondag, 23. oktober 2016 - 9:22 Update: 23-10-2016 10:07

Grote Brand bij chemiebedrijf in Amsterdam

Grote Brand bij chemiebedrijf in Amsterdam
Foto: MV
Amsterdam

Bij Chemtura aan de Ankerweg in het Westelijk Havengebied van Amsterdam heeft een zeer grote brand gewoed. Chemtura is een bedrijf dat gewasbeschermingsmiddelen produceert. De brand ontstond rond 02:15 uur in de nacht van zaterdag op zondag. Een tank met afvalwater is geëxplodeerd en in brand gevlogen. Er zijn geen gewonden gevallen.

Bij bedrijven waar gewerkt wordt met (brand)gevaarlijke stoffen wordt door de brandweer informatie verzameld in aanvals- en inzetplannen. Ook zijn eventuele incidenten en scenario’s zorgvuldig voorbereid. Gelet op de brandlocatie, de eerder gehoorde explosie en de aanvankelijke hevigheid van de brand hield de brandweer rekening met het ergste en is er direct opgeschaald. In het scenario werd rekening gehouden met een zeer brandbare stof welke bijzonder moeilijk te blussen zou zijn met water, maar uitsluitend door volledige afdekking of droog zand. Na een verkenning door de brandweer bleek deze brandbare stof gelukkig niet betrokken te zijn bij de brand, maar bleek het te gaan om de direct naastgelegen tank. Het werd duidelijk dat er een tank met afvalwater was geëxplodeerd en in brand gevlogen, waarbij met name de kunststof onderdelen van de tank zelf in brand stonden. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk. Naar de oorzaak van de brand wordt onderzoek gedaan.

De brandweer was met groot materiaal uitgerukt en rond 05:15 uur kon het sein brand meester worden gegeven. Er is ook een politiehelikopter ingezet om een goed beeld van de situatie te krijgen. Het scheepvaartverkeer is enige tijd gestremd geweest, maar gelet op de geringe rookontwikkeling, kon de vaarweg snel weer worden vrijgegeven.

Zowel het afvalwater als het bluswater is opgevangen op het bedrijventerrein zelf, wat een eigen en gesloten rioolsysteem heeft. De schade is beperkt gebleven tot de brandlocatie.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: