woensdag, 26. oktober 2016 - 18:45

Nationale Klimaattop 2016 leidt tot grote CO2-reductie

Nationale Klimaattop 2016 leidt tot grote CO2-reductie
Foto: RVD
Den Haag

Tijdens de Nationale Klimaattop 2016 hebben vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties afspraken gemaakt om de uitstoot van CO2 met in totaal 17,6 Megaton terug te dringen. Dit blijkt uit onderzoek van Ecofys. De beperking komt overeen met 9 procent van de totale Nederlandse uitstoot. Dit is gelijk aan de CO2-emissie van 2,2 miljoen huishoudens, of 7 miljoen personenauto's. De top is een initiatief van staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu).

Staatssecretaris Dijksma: "We hebben vandaag laten zien dat we heel veel kunnen bereiken als we met zijn allen onze krachten bundelen. Het komt er nu op aan om door te pakken, de afspraken daadwerkelijk te gaan uitvoeren en de CO2-uitstoot drastisch te beperken. Vandaag laten we met echte actie zien hoe we aan het akkoord van Parijs bijdragen."

Onder het motto "Bring Paris home" bracht de top meer dan 1700 deelnemers op de been. In de voormalige Van Nellefabriek in Rotterdam zijn veel plannen en initiatieven gelanceerd, en is de kiem gelegd voor veel nieuwe initiatieven. Dit moet leiden tot een forse reductie van de CO2-uitstoot in Nederland.

De drie grootste bijdragen komen van de lancering van een CO2 Smart Grid (opslag en gebruik van CO2), het initiatief van een kleine honderd gemeenten en provincies voor het creëren van gasloze wijken en door nieuwe afspraken tussen de overheid en bedrijven over energiebesparing.

Categorie:
Provincie: