vrijdag, 28. oktober 2016 - 9:14 Update: 28-10-2016 11:29

90 procent kosten bevingschade naar experts

Slechts 10 procent kosten bevingschade naar gedupeerden
Foto: MV
Loppersum

De gevolgen van de bevingschade in de provincie Groningen heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) inmiddels 520 miljoen euro gekost. Slechts 10 procent van dit bedrag werd uitgekeerd om schade te herstellen. De overige 90 procent belande in de zakken van schade-experts. Dit meldt De Volkskrant.

Uit de laatste kwartaalcijfers gaf de NAM 22,8 miljoen euro uit aan de afhandeling van 3.379 schadegevallen. Het gemiddelde schadebedrag hiervan was 656 euro. Van de 22,8 miljoen euro werd 2,2 miljoen euro gebruikt om schade te herstellen. Het afhandelen van een schade van 656 euro kost dus 6.090 euro.

Susan Top van belangenbehartigingsorganisatie Groninger Gasberaad zegt tegenover de krant het onvoorstelbaar te vinden. 'Dan hebben het nog niet eens over de psychische belasting van de aardbevingen. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig?'

Volgens Arjen van de Leur van het Centrum Veilig Wonen (CVW), die namens de NAM de schade als gevolg van de gaswinning afhandelt, onderkent het probleem. 'Er zijn procedures die maanden duren, veel geld kosten en waarbij de emoties hoog oplopen', aldus Van de Leur.

Volgens Van de Leur nemen de bevingen af en worden schades vaker afgedaan als niet  aardbevingerelateerd. Hierdoor nemen het aantal contra-expertises toe en ook de kosten. Het schiet volgens Van de Leur niet op al men alleen geld uitgeeft aan experts.
 

Categorie:
Provincie: