vrijdag, 28. oktober 2016 - 16:10 Update: 28-10-2016 16:50

Rutte smeekt oppositie om Oekraïneverdrag te steunen

Rutte smeekt oppositie om Oekraïneverdrag te steunen
Foto: Min. Alg. Zaken
Den Haag

Premier Rutte heeft vrijdag, na afloop van de ministerraad, een beroep gedaan 'op de redelijke krachten in Nederland om de mogelijkheid voor een oplossing te steunen'. Hiermee doelde Rutte op het in de ministerraad besproken Oekraïne-referendum.

Minister-president Rutte benadrukte nogmaals het belang van het associatieverdrag met Oekraïne. 'Ons nationale 'nee' kan niet los gezien worden van de internationale realiteit. Het verdrag beoogt om Oekraïne te steunen om verder te groeien als stabiele democratie aan de oostgrens van Europa'. 

'Daarnaast dreigt het beeld te ontstaan van verdeeldheid in Europa ten opzichte van Rusland. Juist onze eensgezindheid is het beste antwoord op het Russische buitenlandse beleid dat leidt tot destabilisering aan Europa's grenzen', zei Rutte

Rutte zal tot het laatste moment alle energie geven om een oplossing te vinden. 'De contacten met buitenlandse collega's geven het vertrouwen dat we daar in Brussel en Kiev uit kunnen komen. De belangrijkste vraag voor nu is of zo'n eventueel resultaat op voldoende parlementair draagvlak in Nederland zou kunnen rekenen. De 'kans is klein, maar hij is er nog steeds', aldus Rutte.

Categorie:
Provincie: