maandag, 31. oktober 2016 - 8:24 Update: 31-10-2016 8:25

Export naar Australië goed voor 4,2 miljard euro

Export naar Australië goed voor 4,2 miljard euro
Foto: Frank van den Berg / FBF.nl
Den Haag

Nederland voerde in 2015 voor 4,2 miljard euro aan goederen en diensten naar Australië uit. De export van goederen steeg tussen 2010 en 2015 met 60 procent naar 2,3 miljard euro. Er werd bovendien voor bijna 2 miljard euro aan diensten naar Australië uitgevoerd. Dat meldt CBS bij aanvang van het staatsbezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland.

Het zijn vooral medicijnen die naar Australië gaan. Het aandeel van Australië in onze goederenexport is 0,5 procent. Hiermee is het land onze 32e exportbestemming voor goederen. Het handelsoverschot met Australië was vorig jaar met 1,3 miljard euro (voor goederen) bijzonder positief. Zo’n 20 duizend Nederlandse bedrijven exporteren goederen naar Australië, bijna twee keer zoveel als in 2010. 

De goederenexport naar Nieuw-Zeeland verdubbelde sinds 2010 ruim naar370 miljoen euro, op een totale export van 530 miljoen euro. Nieuw-Zeeland is met een aandeel van 0,1 procent een zeer bescheiden exportland voor Nederlandse goederen en bezet de 71e plaats. Het aantal exporterende bedrijven verdubbelde de afgelopen vijf jaar tot 7 400.

Grote export ondanks grote afstand

Gezien de grote afstand tot Nederland liggen Australië en Nieuw-Zeeland voor de Nederlandse export bijzonder ongunstig. Rekening houdend met de afstand en de grootte van de economieën, exporteert ons land toch vrij veel naar deze landen. In 2015 exporteerde Nederland ongeveer twee keer zoveel naar beide landen als je op basis van economiegrootte en afstand zou verwachten.

Naar Australië gaan vooral geneesmiddelen. De export van geneesmiddelen groeide de afgelopen vijf jaar met 130 procent tot 331 miljoen euro. Ongeveer een derde deel van de uitgevoerde geneesmiddelen zijn in Nederland geproduceerd, het overige deel is wederuitvoer. 

2 miljard aan diensten

Naast goederen voerde Nederland vorig jaar ook nog voor 2 miljard euro aan diensten uit naar Australië, dit is 1,2 procent van de dienstenexport. Wat diensten betreft staat Australië op plaats 12 van belangrijkste exportbestemmingen. Ruim een kwart van alle dienstenexport met Australië zijn vervoersdiensten en dan vooral vrachtvervoer over zee. De dienstenexport naar Nieuw-Zeeland is veel bescheidener. 

Import voornamelijk landbouwproducten

Australië en Nieuw-Zeeland exporteren respectievelijk 1 en 2 procent van hun exportgoederen naar Nederland. Het gaat dan voor een belangrijk deel om landbouwproducten. Vorig jaar importeerde Nederland voor 1 miljard euro aan Australische goederen. Australië is voor ons land de belangrijkste leverancier van zaden (220 miljoen euro). 

De goederenimport uit Nieuw-Zeeland was vorig jaar 350 miljoen euro. Nieuw-Zeeland is voor Nederland de belangrijkste leverancier van schapenvlees (86 miljoen euro). Van beide landen is Nederland na het Verenigd Koninkrijk het voornaamste afzetgebied in de Europese Unie. Een groot deel van de import door Nederland is bestemd voor wederuitvoer. Bij de dienstenimport is vooral het reisverkeer belangrijk. Australische toeristen besteedden in 2015 bijna 150 miljoen euro in Nederland, bezoekers uit Nieuw-Zeeland gaven ruim 20 miljoen euro uit.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):