woensdag, 2. november 2016 - 8:18 Update: 02-11-2016 13:25

RSJ: 'Stop adoptie van kinderen uit het buitenland'

Nederland moet stoppen met het adopteren van kinderen uit het buitenland
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft minister van Justitie Van der Steur geadviseerd te stoppen met het adopteren van kinderen uit het buitenland.

Volgens de RSJ moet het belang van het kind voorop staan en niet dat van de wensouders. Een kind gedijt volgens de raad het beste in eigen land in de eigen cultuur. Kinderen hebben er volgens het adviesorgaan baat bij dat hun eigen opvoeding gecontinueerd wordt. Daarom is het belangrijk dat eerst alles in het werk wordt gesteld om de biologische ouders te helpen met het verzorgen. Mocht dat niet lukken, kan er naar een andere oplossing gezocht worden, maar dan wel dicht bij huis.

Het aantal kinderen dat in Nederland wordt geadopteerd, is de laatste jaren sterk gedaald van 1185 in 2005 naar 304 in 2015. Ook is het profiel van de geadopteerde kinderen veranderd. De kinderen zijn gemiddeld ouder op het moment van adoptie en ze hebben steeds vaker een aanvullende zorgbehoefte (special need). In 2015 was 85% van de adoptiekinderen een special need-kind.

De raad denkt dat Nederland zich beter bezig kan houden met het uitbouwen van de jeugdbescherming in het buitenland.

De meeste kinderen die geadopteerd worden komen uit China en de Verenigde Staten.

 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):