donderdag, 3. november 2016 - 12:32 Update: 03-11-2016 12:40

Koning bij jubileum 70-jaar COC Nederland

Koning bij jubileum 70-jaar COC Nederland
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander brengt op dinsdagmiddag 22 november een bezoek aan COC Nederland. De belangenorganisatie voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenderpersonen (LHBT’s) bestaat dit jaar zeventig jaar. Dit meldt het COC op de website.

‘We zijn vereerd door dit bezoek,’ reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘We voelen het als een bijzondere steun in de rug voor LHBT’s in Nederland en de wereld op de weg naar acceptatie en gelijke rechten.’

Het bezoek van de Koning staat in het teken van het COC-jubileum en van de LHBT-gemeenschap zelf. De Koning spreekt met LHBT’s uit diverse groepen waar acceptatie vaak nog achterblijft en die met het COC samenwerken aan de verbetering van hun positie. Zo gaat hij in gesprek met LHBT-jongeren, LHBT’s met een biculturele – of religieuze achtergrond en oudere LHBT’s over hun ervaringen. Ook spreekt de Koning vrijwilligers en medewerkers van COC Nederland en de twintig regionale COC-verenigingen.

Het COC zet zich sinds 1946 in voor gelijke rechten en sociale acceptatie voor LHBT’s in Nederland en het buitenland. Het is de oudste nog bestaande LHBT-organisatie ter wereld. Het COC maakte zich o.a. hard voor decriminalisering van homoseksualiteit (1971), openstelling van het burgerlijk huwelijk als eerste land ter wereld (2001) en de verplichting voor scholen om LHBT-acceptatie te bevorderen (2012).

Het COC zet zich in tegen discriminatie en geweld, ondersteunt LHBT-asielzoekers en werkt aan acceptatie op school, in de ouderzorg en in biculturele- en religieuze kringen. De organisatie pleit voor wetswijzigingen zoals het opnemen van een expliciet verbod op LHBT-discriminatie in de Grondwet. COC Nederland ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan vijfendertig landen wereldwijd.

Koningin Máxima was in 2013 aanwezig bij een Europese LHBT-conferentie en eerder dit jaar bij een congres over transgenderzorg.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):