maandag, 7. november 2016 - 13:36 Update: 07-11-2016 13:56

Heeft de zwartepietendiscussie invloed op de Sinterklaasviering?

Heeft de zwartepietendiscussie invloed op de Sinterklaasviering?
Foto: Archief EHF
Ede

De afgelopen jaren is veel discussie gevoerd over Zwarte Piet. De gemoederen lopen daarbij soms hoog op en voor sommige Nederlanders heeft de discussie het Sinterklaasfeest verpest.

In voorgaande jaren is geëxperimenteerd met een nieuw uiterlijk voor de pieten, zoals de stroopwafelpieten tijdens de intocht in Gouda in 2014. Dit jaar zal de schoorsteenpiet een prominente rol spelen bij de landelijke intocht in Amsterdam. De schoorsteenpiet past goed in het traditionele Sinterklaasverhaal. Wellicht dat met de introductie van de schoorsteenpiet de pietendiscussie over haar hoogtepunt heen is. 

De invloed van het maatschappelijke debat

Het maatschappelijke debat over Zwarte Piet heeft invloed op de viering van het Sinterklaasfeest. Op scholen voeren leraren en leerlingen discussies over in hoeverre Zwarte Piet een vorm van racisme is of niet.  Sinterklaas is niet meer zoals voorheen alleen een ochtend surprises uitpakken. Dat de zwarte pieten discussie van invloed is op de viering van Sinterklaas betekent echter nog niet dat dit de pret hoeft te drukken. De essentie van Sinterklaas blijft onaangetast: het geven van cadeautjes. 

Sinterklaas cadeautjes geven 

De figuur Sinterklaas is gebaseerd op de bisschop van Myra die omstreeks het jaar 340 is gestorven en bekend stond om zijn vrijgevigheid. Deze vrijgevigheid staat centraal in het Sinterklaasfeest dat in West-Europa al sinds de 13e eeuw wordt gevierd. 

In de Middeleeuwen konden arme kinderen in december hun schoen zetten in de kerk. Rijke mensen stopten dan geld in de schoenen dat over de armen werd verdeeld. Sint Nicolaas was ook de beschermer van jongeren in de huwbare leeftijd. Als een jongen een speculaaspop aan de meisje gaf dan liet hij haar daarmee weten haar als ideale huwelijkskandidaat te zien. De boodschap van de speculaaspop was "Ik wil een kindje met jou". 

In onze tijd zijn de surprises en cadeautjes die we met Sinterklaas aan familieleden en vrienden geven een manier om onze affectie te tonen en eventuele eigenaardigheden van geliefden aan te kaarten. Het is soms lastig om een geschikt Sinterklaas cadeau te vinden. Met het geven van een mooi geschenk hou je de ware essentie van het Sinterklaasfeest in ere.

Categorie:
Provincie: