woensdag, 9. november 2016 - 9:50 Update: 09-11-2016 10:33

Koning heeft onthullend boek over Juliana niet gelezen

Koning heeft onthullend boek over Juliana niet gelezen
Hilversum

Tijdens zijn staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland heeft koning Willem-Alexander aan de NOS laten weten dat hij de laatste biografie over zijn grootmoeder niet heeft gelezen.

Ook weet hij nog niet of hij dat nog gaat doen. Over zijn grootouders zei hij: 'Ik ben niet op Soestdijk geweest in de tijd dat het speelde, dus ik ben geen primaire bron. Ik heb grootouders voor wie ik veel respect heb gehad en dat respect zal nooit verdwijnen.' De koning heeft nog niet veel tijd gehad om de biografie 'Juliana, een vorstin in een mannenwereld' te kunnen lezen. Het boek verscheen de dag voorde staatsbezoeken van Willem-Alexander en Máxima aan Australië en Nieuw-Zeeland.

 De koning gaf ook nog antwoord op de vraag waarom hij schrijfster Jolande Withuis geen toestemming heeft gegeven voor onderzoek in het privéarchief van het Koninklijk Huis. Willem-Alexander tegen de omroep: 'Het speelt mee dat bepaalde familieleden nog in leven zijn, waardoor je niet alles voor iedereen open kan stellen. Het is selectief open voor mensen die onderzoek willen doen. Het is echt een privéarchief. Alle zaken die relevant zijn voor de Nederlandse Staat, liggen bij het Nationaal Archief.'

De biografie  van Jolande Withuis gaat onder meer over het huwelijk van Juliana en prins Bernhard.