woensdag, 9. november 2016 - 20:43

Buren mogen dwangsom van drie ton innen

Buren mogen dwangsom van drie ton innen
Foto: Archief EHF
Leersum

De buren van een tachtigjarige man uit Leersum mogen een dwangsom van 300.000 euro innen. Het beslag dat daarvoor is gelegd op de woning van de man is rechtmatig. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in een al jaren slepend burenconflict.

Afschrikwekkende dwangsom

De man kreeg in 2009 een verbod om nog langer op het erf van zijn buren te komen. De rechter koppelde toen aan dat perceelverbod een dwangsom van 10.000 euro per overtreding. In 2010 oordeelde de rechter dat de man door diverse incidenten ‘de grenzen van het toelaatbare ernstig heeft overschreden’. De rechter besloot toen tot een eenmalige dwangsom van 300.000 euro met ‘voldoende afschrikwekkende werking’ en ‘onomkeerbare gevolgen’ bij inning.

Overtreding

De rechter oordeelt vandaag dat er redelijkerwijs niet aan getwijfeld kan worden dat de man op 31 maart 2016 en 4 april 2016 op het erf van zijn buren is geweest. De eerste keer vernielde hij daar een auto van zijn buren, de tweede keer was hij naar eigen zeggen op zoek naar zijn hond.

Geen noodtoestand

De bejaarde man eiste nu staking van de uitvoering van het vonnis van 2010, maar de rechter zag daar geen goede reden voor. Van een noodtoestand is geen sprake. De woning van de man heeft een overwaarde die veel hoger is dan 300.000 euro. Het risico van beslaglegging op en eventuele openbare verkoop van zijn woning was voorzienbaar op het moment dat hij het verbod overtrad, oordeelde de rechter. In deze zaak is de rechter bovendien niet bevoegd om een dwangsom te matigen.

Categorie:
Provincie: