zaterdag, 12. november 2016 - 20:04 Update: 12-11-2016 20:11

Intocht Sinterklaas Maassluis; feestelijk en zonder enige wanklank

Intocht Sinterklaas Maassluis; feestelijk en zonder enige wanklank
Foto: archief
Maassluis

De Nationale intocht van Sinterklaas in Maassluis verliep feestelijk en ongestoord.

 Nabij het evenemententerrein werd een 31-jarige Pool zonder vaste woon-en of verblijfplaats door agenten aangesproken. De man bleek een oud kapmes en andere gereedschappen bij zich te hebben. Hij werd aangehouden en ingesloten voor verhoor. De man verklaarde later op weg te zijn naar zijn vriend en niet voornemens te zijn om naar de intocht te gaan kijken.

Demonstranten voldoen niet aan noodbevel

Tijdens de intocht van Sinterklaas werd in Rotterdam een grote groep mensen aangehouden die weigerden zich aan de regels te houden. Hen was eerder duidelijk gemaakt dat ze welkom waren om te demonstreren in Maasluis, maar niet in Rotterdam waar zaterdag een verbod tot demonstratie van kracht was. 

Intocht Maassluis

In Maassluis was zaterdag de nationale intocht van Sinterklaas. In de aanloop naar de intocht was al duidelijk dat er zowel voor- als tegenstanders van de zogenoemde "zwarte" Piet, actie wilden voeren. De afgelopen dagen was duidelijk gemaakt dat daarvoor mogelijkheden waren gecreëerd op het evenemententerrein in Maassluis. Daarvoor waren door de autoriteiten, zowel uit Maassluis als uit Rotterdam, menskracht en middelen ter beschikking gesteld. Hierdoor kon niet gelijktijdig in Maassluis en in Rotterdam of een andere gemeente in de regio Rotterdam-Rijnmond een demonstratie worden gefaciliteerd. 

In Maassluis meldde zich uiteindelijk maar één groepering aan. Uit diverse social mediacontacten werd wel duidelijk dat ook andere groepen actie wilden voeren. Ondanks diverse oproepen aan deze groepen om samen afspraken te maken, weigerden deze de groepen al het contact. 

Noodbevel Rotterdam

Vrijdag ontving de politie informatie waaruit bleek dat bepaalde demonstranten misschien naar Rotterdam wilden komen. In combinatie met andere informatie onder andere over het treffen van voor- en tegenstanders is in Rotterdam vrijdag besloten een zogenoemd noodbevel voor te bereiden. Een noodbevel geeft de politie meer mogelijkheden om te kunnen treden. 

200 aanhoudingen

Op de snelweg werden zaterdagmiddag bussen met groepen mensen gesignaleerd waarvan de politie graag wilden weten wie zij waren en wat zij van plan waren. Uiteindelijk stopten deze bussen uit eigen beweging in Rotterdam. Daar is de politie het gesprek met hen aangegaan en beek dat het ging om demonstranten. Hen is te verstaan gegeven, op grond van het noodbevel, dat demonstreren in en rondom het centrum van Rotterdam zaterdag niet toegestaan was. Er is aangeboden hen te faciliteren naar Maassluis. De actievoerders wilden daar niet heen, besloten toch lopend het centrum van Rotterdam in te trekken. en liepen in de richting van het Willemsplein waar op dat moment ouders en kinderen op Sinterklaas stonden te wachten. Hierop zijn zij aangehouden. Diverse demonstranten hebben zich tegen hun aanhouding verzet, waardoor agenten genoodzaakt waren geweld te gebruiken. Het gaat in totaal om circa 200 mensen die werden aangehouden.

Afdoening

De aangehouden personen zullen een afdoeningsvoorstel krijgen op de arrestantenafhandelingslocatie. Die afdoening verschilt per persoon, en of er geweld is gebruikt. Naar verwachting zal het merendeel van de aangehouden personen zaterdag weer met een afdoeningsvoorstel in vrijheid worden gesteld. vertrekken.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: