maandag, 14. november 2016 - 15:30 Update: 14-11-2016 15:41

Arrestatie in cold case-onderzoek uit 2001 naar dood man (41) uit Bladel

Arrestatie in cold case-onderzoek uit 2001 naar dood man (41) uit Bladel
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Bladel

De politie heeft maandagochtend, in een cold case-onderzoek uit 2001 rond de dood van de 41-jarige Jan van Mosselveld uit Bladel, in de gevangenis van het Belgische Hasselt een 35-jarige Belg aangehouden. Dit meldt de politie maandagmiddag.

'De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Van Mosselveld, die op woensdag 22 augustus 2001 door meerdere schoten in zijn woning aan de Antoon Coolenlaan in Bladel om het leven kwam', aldus de politie.

Op de plek van het misdrijf werd uitgebreid sporenonderzoek gedaan en de recherche startte een onderzoek naar de achtergrond van het slachtoffer. Uit het onderzoek naar zijn dood kwam een beeld naar voren van een uit de hand gelopen onenigheid of overval, waarbij meerdere personen betrokken waren. Uit het sporenbeeld concludeerde de politie verder dat één van de daders gewond is geraakt.

DNA-onderzoek

Van deze gewonde overvaller werd in de woning aan de Antoon Coolenlaan onder meer bloed aangetroffen en veiliggesteld. Het materiaal is vergeleken met andere sporen uit de Nederlandse DNA-databank. Die vergelijking leverde geen match op en ook andere onderzoeksrichtingen brachten de politie niet naar de daders.

Verdrag van Prüm

Enkele jaren na de dood van Jan van Mosselveld werd het verdrag van Prüm van kracht. Dit verdrag regelt de uitwisseling van informatie uit andere DNA-databanken in de Europese-Unie. Eind 2015 ontving het Openbaar Ministerie een match van het bloedspoor met een persoon in de Belgische DNA-databank.

Cold case-team

Als gevolg van de match heropende het cold case-team van de politie Oost-Brabant het onderzoek naar de gewelddadige dood van Van Mosselveld. Het team werkte daarbij onder regie van het Openbaar Ministerie nauw samen met de Belgische autoriteiten. Op basis van het verdere onderzoek werd maandag de 35-jarige Belg aangehouden. Hij zat voor een andere zaak vast in de Belgische gevangenis.

Een Belgische onderzoeksrechter beslist op een later moment over zijn uitlevering. Het onderzoek naar de dood van Van Mosselveld gaat intussen gewoon door. Het cold case-team sluit nieuwe arrestaties niet uit.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: