dinsdag, 15. november 2016 - 17:25

OM: Dino S. gaf opdracht tot liquidaties Kees Houtman en Thomas van der Bijl

OM: Dino S. gaf opdracht tot liquidaties Kees Houtman en Thomas van der Bijl
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

De advocaten-generaal (OM) hebben op de vijfde dag van het requisitoir in het liquidatieproces Passage een aantal liquidatiezaken besproken waaronder de liquidaties van Kees Houtman op 2 november 2005 en Thomas van der Bijl op 20 april 2006.

Kees Houtman werd in de avond van 2 november 2005 in zijn auto voor zijn woning in Amsterdam-Osdorp voor de ogen van zijn vrouw en dochter van dichtbij neergeschoten. Hij overleed vrijwel direct. Thomas van der Bijl werd op 20 april 2006 in de vroege ochtend, terwijl hij aan het stofzuigen was in zijn café De Hallen in Amsterdam, doodgeschoten. Al vanaf november 2005 waren er pogingen gedaan Van der Bijl neer te schieten.

Houtman werd afgeperst door Willem H. H. probeerde ook Van der Bijl af te persen. H. is voor beide feiten veroordeeld. Uit verschillende getuigenverklaringen blijkt dat beide slachtoffers dit niet langer pikten en wraak wilden nemen. Ze hadden plannen H. te liquideren. H. wist dat en zou vervolgens, samen met de twee Passageverdachten Dino S. en Ali A. (inmiddels overleden), de plannen hebben gesmeed dat zij om het leven moesten worden gebracht. De advocaten-generaal stellen dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs is dat Dino S. mede opdracht gaf tot beide liquidaties. In juridische zin is dan sprake van ‘uitlokking’. Uitlokking wordt op dezelfde manier bestraft als het plegen van het feit.

Rol kroongetuigen in deze twee zaken

De verklaringen van kroongetuige Peter la S. maar ook die van de in hoger beroep door het OM ingebrachte kroongetuige Fred R. spelen een belangrijke rol bij het bewijs in deze twee liquidatiezaken waar het de rol van Dino S. aangaat. Beide kroongetuigen verklaren dat Dino S., samen met de twee anderen, een lijst had aangemaakt met te vermoorden personen, waaronder Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Dino S. heeft vervolgens aan onder andere Jesse R. duidelijk gemaakt dat deze mensen om het leven moesten worden gebracht. Er werd een geldbedrag in het vooruitzicht gesteld en er werd informatie doorgegeven waarna de moorden werden gepleegd. De verklaringen van de kroongetuigen worden ondersteund door de verklaringen van andere getuigen. Het OM heeft al eerder tijdens het requisitoir betoogd dat de verklaringen van beide kroongetuigen betrouwbaar zijn en – in het geval van Peter la S.: anders dan de rechtbank meende - voor het bewijs kunnen worden gebruikt.

Ten aanzien van de moord op Kees Houtman worden Jesse R. en Peter la S. door het OM als de uitvoerders aangemerkt.

Ten aanzien van de moord op Thomas van der Bijl zijn de schutters Dwight S. en Remy H. inmiddels onherroepelijk veroordeeld voor deze moord. Jesse R. heeft samen met Fred R. de begeleiding van de schutters op zich genomen. Beiden hebben aan de beide schutters precies uiteengezet hoe de moord gepleegd moest worden. Kort daarna is de moord daadwerkelijk gepleegd. Voor wat betreft de eerder gedane pogingen om Van der Bijl om het leven te brengen houdt het OM Peter la S. en Jesse R. verantwoordelijk.

Passage

In de kern gaat het in Passage om zeven moorden/liquidaties in de Amsterdamse onderwereld tussen 1993 en 2006 (vijf in 1993, één in 2005 en één in 2006). Daarnaast gaat het om voorbereidingen voor/pogingen tot moord, in diezelfde periode.