maandag, 28. november 2016 - 9:09 Update: 28-11-2016 9:22

'Douane faalt bij het controleren van containers'

Douane faalt bij het controleren van containers
Rotterdam

Bedrijven in de Rotterdamse haven zeggen dat de Douane faalt bij het controleren van containers.

Containers die de haven van Rotterdam binnenkomen worden doorgaans streng gecontroleerd op bijvoorbeeld drugs. Maar door een falend computersysteem bij de Douane is al weken een noodprocedure bij de dienst van kracht. Dat houdt in dat de aangifte van binnengekomen containers per e-mail moet worden gedaan. Zij krijgen binnen één, twee minuten na de mailtjes al toestemming om een container door te laten. Die kan dan nooit zijn gecontroleerd, zo zeggen bedrijven tegenover het AD.

Vooral bedrijven die containers vol fruit of planten laten vervoeren, krijgen met het oog op de bederfelijkheid van de douane snel groen licht. Uitgerekend ladingen als bananen en ananassen uit Midden-Amerika zijn onder drugscriminelen populair als dekmantel voor de invoer van vaak honderden kilo's cocaïne per scheepslading. Zulke partijen drugs vertegenwoordigen een straatwaarde van miljoenen euro's.

De douane bevestigt de problemen. Volgens een bron binnen de Douane aan de krant ''zouden criminelen op de hoogte zijn van de misstanden en daarvan kunnen profiteren. Extra collega's inzetten kan niet, want die zijn er niet.'' Het rommelt al langer bij de Douane in de Rotterdamse haven. Medewerkers worden verdacht van corruptie bij het doorlaten van drugs. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: