maandag, 28. november 2016 - 16:43 Update: 28-11-2016 16:47

Zaandammer krijgt 12 jaar cel voor doodschieten ex-vriendin in Hoofddorp

Zaandammer krijgt 12 jaar cel voor doodschieten ex-vriendin in Hoofddorp
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Haarlem/Hoofddorp/Zaandam

Maandag heeft de rechtbank in Haarlem een 36-jarige man uit Zaandam veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf, omdat hij op 22 juni 2015 in Hoofddorp zijn ex-vriendin heeft doodgeschoten. Dit heeft de rechtbank maandag bekendgemaakt.

De officier van justitie vond moord bewezen en eiste 16 jaar gevangenisstraf, de verdediging bepleitte vrijspraak. Over de vraag of er sprake is geweest van moord of doodslag oordeelt de rechtbank als volgt. Niet uitgesloten kan worden dat de man het besluit om zijn ex-vriendin te doden heeft genomen zeer kort voordat hij daadwerkelijk heeft geschoten en daardoor niet de gelegenheid heeft gehad na te denken over de betekenis en de gevolgen van die voorgenomen daad. 

Moord niet bewezen

De rechtbank acht de voorbedachte raad dus niet bewezen en spreekt hem daarom vrij van moord, maar komt op basis van diverse getuigenverklaringen en (forensisch) onderzoek tot een bewezenverklaring voor doodslag van zijn ex-vriendin.

Noodweer

De man heeft zich erop beroepen dat hij uit noodweer handelde. Volgens hem werd hij als eerste door zijn ex-vriendin bedreigd en wist hij na een worsteling het wapen van haar af te nemen, waarna hij in het wilde weg heeft geschoten. De rechtbank heeft dit verweer verworpen. Daarbij was onder meer de verklaring van een toevallige voorbijganger van belang. Zij zag hoe de man en zijn ex-vriendin elkaar aan het duwen en trekken waren. De ex-vriendin viel naar achteren en de getuige zag dat de man op dat moment een wapen tevoorschijn haalde en meerdere schoten afvuurde. 

Dochtertje

Hij heeft daarbij het slachtoffer driemaal geraakt, waaronder in het achterhoofd. Volgens andere getuigen had het slachtoffer alleen een sleutelbos in haar hand en is de man met het wapen in zijn hand rustig naar zijn auto gelopen en weggereden. Zijn ex-vriendin overleed op straat, vlak voor haar woning waar haar dochtertje op haar stond te wachten. Uit onderzoek is gebleken dat zowel het letsel in het hoofd als het letsel in de borst ieder op zich de dood van de vrouw kon veroorzaken.

Strafverzwarend

Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank uitdrukkelijk als strafverzwarend element betrokken dat de man geen enkel berouw heeft getoond, dat hij de schuld nadrukkelijk bij zijn ex-vriendin legt, haar in een kwaad daglicht probeert te stellen en zichzelf steeds presenteert als het slachtoffer in de zaak. 

'Geoefend schutter'

Voorts heeft de rechtbank onder meer rekening gehouden met de omstandigheid dat de schietpartij plaatsvond in een woonwijk op een tijdstip dat er veel mensen op straat waren en dat de man een geoefend schutter is en een wapenvergunning voor meerdere wapens had.

Schadevergoeding

De man moet van de rechtbank schadevergoeding betalen aan de vader van zijn ex-vriendin, onder meer de kosten voor de uitvaart. De rechtbank heeft vier andere vorderingen niet-ontvankelijk verklaard, omdat deze of op toekomstige kosten zien of volgens de wet niet toegewezen kunnen worden. 

Deze vorderingen kunnen wel bij de civiele rechter worden aangebracht. De wapens die de man in zijn bezit had, worden onttrokken aan het verkeer; dat wil zeggen vernietigd. Het wapen waarmee is geschoten, is nooit gevonden

Categorie:
Provincie: