woensdag, 30. november 2016 - 9:51 Update: 30-11-2016 10:11

Rotterdammers naar de stembus voor toekomstige woonvisie

Rotterdammers naar de stembus voor toekomstige woonvisie
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam

Vandaag kunnen Rotterdammers naar de stembus om over de woonvisie te stemmen. Dit stadsreferendum is er gekomen op initiatief van het Actiecomité Woonreferendum dat meer dan 13.000 handtekeningen verzamelde van Rotterdammers.

Het gemeentebestuur is van plan om 20.000 goedkopere huurwoningen te slopen en daarvoor in de plaats 36.000 duurdere huurwoningen te bouwen.

SP tegen sloop

De SP Rotterdam is tegen de sloop van de betaalbare woningen. ''De afgelopen vijftien jaar zijn er al 30.000 woningen met een huur tussen 300 en 600 euro verdwenen. Bovendien zijn de huren de afgelopen jaren al flink verhoogd. Als de Woonvisie, en daarmee de afname van 20.000 betaalbare woningen doorgaat, wordt wonen in Rotterdam onbetaalbaar voor mensen met een laag of modaal inkomen en jongeren die zelfstandig willen gaan wonen. De wachtijden voor een betaalbare sociale huurwoning zullen oplopen van vier tot zes naar meer dan tien jaar.''

Leefbaar Rotterdam voor sloop

Leefbaar Rotterdam is voor de sloop van de woningen. ''In de afgelopen jaren zijn steeds meer van oudsher gezellige volkswijken aan het veranderen in achterstandswijken. De huizen in de wijken zijn aan het slijten en onderhoud loopt achter. De gezinnen die door willen groeien naar een groter huis zitten vast doordat nieuwbouw achter blijft en kijken buiten Rotterdam naar hun opties. Om verdere verpaupering te voorkomen en Rotterdammers voor de stad te behouden, moeten we nú nadenken over de toekomst. Concreet betekent dit dat er kritisch moet worden bekeken welke huizen we willen opknappen, vervangen en bouwen. In de Woonvisie zet het stadsbestuur uiteen hoe zij van plan is dit aan te pakken.''

De Rotterdammers mogen vandaag kiezen. Voor wie die niet gaan stemmen zal de stem gaan naar het sloopplan. Het referendum is raadgevend, maar bij een opkomst van 30 procent of meer, zal de uitslag worden gerespecteerd.