dinsdag, 6. december 2016 - 16:43

Huwelijk met dementerende vrouw nietig verklaard

Huwelijk met dementerende vrouw nietig verklaard
Foto: SXC
Breda

Het huwelijk van een 70-jarige vrouw met een 55-jarige man is met terugwerkende kracht nietig verklaard. De dochters van de vrouw hadden hierop aangedrongen omdat hun moeder ten tijde van de voltrekking in 2015 al dementerend zou zijn geweest. De rechtbank Zeeland-West-Brabant geeft hen hierin vandaag gelijk.

Niet in staat gevolgen te overzien

Onderzoek van een onafhankelijke deskundige toont aan dat de vrouw door haar ziekte tijdens de voltrekking van het huwelijk niet in staat was de gevolgen en betekenis ervan te overzien. Ook was het zeer twijfelachtig dat zij op dat moment in staat was haar wil te bepalen. De rechtbank verklaart het huwelijk daarom nietig. Dat gebeurt bovendien met terugwerkende kracht, omdat uit de behandeling van de feiten blijkt dat de man tijdens de huwelijksvoltrekking niet te goeder trouw was, aldus de rechtbank.

Plotseling getrouwd

De man en vrouw leerden elkaar in 2011 kennen en gingen kort daarna samenwonen. Enkele jaren later, in 2015, werd door een geriater vastgesteld dat bij de vrouw sprake was van ‘langer bestaande cognitieve functiestoornissen in het kader van dementie’. In de maanden daarna werd het contact met haar dochters volledig verbroken. Bovendien werden de dochters onterfd. Ook bleken de vrouw en haar partner in november plotseling getrouwd te zijn. Pas na voltrekking van dit huwelijk heeft de man zich actief ingezet voor hulpverlening aan de vrouw, aldus de rechter.

Categorie:
Provincie: