dinsdag, 6. december 2016 - 20:45 Update: 06-12-2016 21:09

Politie geeft video vrij liquidatiepoging Amsterdam-Osdorp

Politie geeft video vrij liquidatiepoging Amsterdam-Osdorp
Foto: Politie
Amsterdam

De politie heeft dinsdagavond in het tv-programma Opsporing Verzocht videobeelden vrijgegeven van een liquidatiepoging in Amsterdam-Osdorp op dinsdag 4 oktober rond 08.40 uur. Dit meldt de politie dinsdagavond.

Eén dag voor de schietpartij, maandag 3 oktober, zetten twee mannen rond 13.00 uur een Piaggio Beverly 500 motorscooter klaar aan de Dachstein in Amsterdam-Osdorp. Dat is vlakbij basisschool de Horizon aan het Iwan Kantemanplein. Op de vrijgegeven videobeelden is te zien dat ruim voordat de basisschool op dinsdag 4 oktober open gaat, de twee mannen op de Piaggio al langs het schoolplein rijden. Even later rijden de mannen richting het gekleurde hek.

De twee blijven ruim een kwartier op dezelfde plek staan. Ondertussen brengen ouders hun kinderen naar school en de kinderen spelen voor schooltijd op het plein. Al die tijd staat de auto van het slachtoffer onberoerd in een parkeervak. Om 08.35 uur lijken de twee dan af te haken.

Het tegendeel blijkt waar, want als het slachtoffer rond 08.40 uur aan komt lopen wordt hij onder vuur genomen. Hij zet het op een lopen, met de daders op zijn hielen. Het slachtoffer weet zichzelf verderop in de wijk in veiligheid te brengen. Vanaf de plek waar de daders hun liquidatiepoging hebben gestaakt zijn ze via één van de zijstraten van de Trijn Hullemanlaan doorgereden naar het Ladogameerhof, verderop in Osdorp. Op die plek hebben ze de Piaggio Beverly 500 achtergelaten en in brand gestoken.

Akersingel

Vanaf de plek van de brand zijn de daders een paar honderd meter verder gevlucht naar de Akersingel. Op deze parkeerplaats hadden ze een auto klaarstaan, dat was een witte, sportieve auto. Mogelijk een Seat. Volgens meerdere getuigen droegen de mannen op dat moment geen helm meer en zijn ze weggereden via het industrieterrein in de richting van de A9 en Badhoevedorp.

Getuigenoproep

De politie weet dat er op datzelfde moment, rond 08.45 uur, een vrouw haar hond uitliet. En ook was er op dat moment een bestuurder van een groene stationwagen bezig met inparkeren. Met zowel die bestuurder als de vrouw die haar hond uitliet wil de politie graag spreken.

Piaggio Beverly 500

De gebruikte Piaggo Beverly 500 is best een bijzonder exemplaar, het is een motorscooter die niet heel veel voorkomt in Nederland. De politie hoopt dat het is opgevallen dat deze in de periode voor 4 oktober ergens heeft rondgereden of geparkeerd heeft gestaan. Informatie over wie er op heeft gereden of de motorscooter in zijn bezit heeft gehad is ook welkom.

Gestolen kentekenplaat

De kentekenplaat die er tijdens de liquidatiepoging op zat is gestolen in Diemen. Dat was op de P.J. ter Beekstraat tussen 29 september 23.00 uur en 30 september 12.00 uur. Misschien is er iemand getuige geweest en kan die zich ook herinneren wie de kentekenplaat heeft gestolen.

Compositietekening schutter

Getuigen hebben de daders gezien zonder helm. Van hem is een compositietekening gemaakt. Hij is de schutter geweest, de langste van de twee daders. Hij wordt tussen de 1.90m en 2.00m. geschat. Hij heeft donkere ogen en volgens de getuigen had hij een boze blik. Verder heeft hij een wat bol gezicht, met mogelijke lichte baardgroei en een fors postuur. Hij is waarschijnlijk zo rond de 30 jaar oud en vermoedelijk van Surinaamse of Antilliaanse afkomst.

Signalement bestuurder scooter

De bestuurder van de scooter is een stuk kleiner en heeft een tenger postuur. Hij droeg een grijze integraalhelm. Alleen zijn ogen waren te zien, die waren bruin of heel donkerbruin. Hij is vermoedelijk ook van Surinaamse of Antilliaanse afkomst.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: