woensdag, 7. december 2016 - 20:35

Verkoop park Vliegbasis Soesterberg aan Utrechts Landschap mag doorgaan

Verkoop park Vliegbasis Soesterberg aan Utrechts Landschap mag doorgaan
Foto: Archief EHF
Soesterberg

De provincie Utrecht mag de onderhandeling met het Utrechts Landschap over de verkoop van park Vliegbasis Soesterberg starten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald. Twee particulieren spanden een kort geding aan omdat zij vinden dat de onderhandeling niet exclusief met het Utrechts Landschap mag plaatsvinden, maar dat deze locatie openbaar aangeboden moet worden.

Oude afspraken

In 2011 is de provincie een overeenkomst met het Utrechts Landschap aangegaan waarin over de overdracht van de eigendom aan het Utrechts Landschap wordt gesproken. Ook bij de vaststelling van latere bestemmingsplannen is er van uitgegaan dat het Utrechts Landschap eigenaar zou worden.

Doorverkoop van natuurgrond

In 2014 is het beleid van de provincie veranderd. De rechter stelt vast dat het uitgangspunt in de eigen regels van de provincie nu is, dat bij doorverkoop van grond een openbare verkoop of aanbesteding plaatsvindt. Uitzonderingen zijn echter mogelijk en in dit geval mocht de provincie een uitzondering maken, oordeelt de rechter. Dit omdat er al heel lang sprake is van een intentie en toegezegde overdracht van het park aan het Utrechts Landschap. Omdat het gaat om oude afspraken moest de provincie op grond van haar beleid wel eerst advies vragen. Dat heeft zij gedaan en de voorgenomen onderhandelingen zijn daarmee in overeenstemming.

Schade

De rechter woog ook mee dat in dit kort geding niet duidelijk is geworden welke schade de eisers zouden leiden als de provincie de verkoop aan het Utrechts Landschap doorzet en wat hun belang is bij een verbod op de onderhandelingen.

Categorie:
Provincie: