zaterdag, 10. december 2016 - 9:37

NAM gehoord over veroorzaken bevingsschade

NAM gehoord over veroorzaken bevingsschade
Foto: MV

De NAM wordt als beklaagde gehoord over het veroorzaken van bevingsschade in het Groninger gasveld. Dat heeft het gerechtshof Leeuwarden vrijdag besloten. Met een procedure bij het hof probeert de Groninger Bodem Beweging strafrechtelijke vervolging van de NAM af te dwingen. Het horen van een beklaagde is een vereiste voor als het hof een bevel tot vervolging wil geven.

De beslissing van het hof kan mogelijk gezien worden als eerste stap richting de vervolging van de NAM, stellen Gerard Spong en Emile van Reydt van Spong Advocaten. Volgens de advocaten heeft de NAM zich door een onverantwoorde wijze van gaswinning schuldig heeft gemaakt aan het veroorzaken van ‘gemeen levensgevaar’ voor de bewoners van het gasveld. Bovendien heeft de NAM zich schuldig gemaakt aan het witwassen van de criminele winningsopbrengsten.

“De tussenbeslissing van het hof om de NAM te horen, geeft aan de strafrechtelijke verwijten door het hof zeer serieus worden genomen”, stelt Spong. “Ik heb goede hoop dat deze beslissing een opmaat is naar de strafrechtelijke vervolging van de NAM.”

Categorie:
Provincie: