donderdag, 15. december 2016 - 20:04 Update: 15-12-2016 23:03

Rutte heeft Oekraïnedeal in Brussel rond, oppositie reageert niet blij

Rutte heeft Oekraïnedeal in Brussel rond
Foto: Archief FBF.nl
Brussel

In Brussel heeft Rutte zijn Oekraïnedeal rondgekregen.

De regeringsleiders van de Europese Unie zijn akkoord met het voorstel  van premier Mark Rutte  om het Oekraïneverdrag te voorzien van een juridisch bindende verklaring. Dat meldt Mark Rutte tijdens een persconferentie op de EU-top in Brussel, zo schrijven verschillende media donderdagavond. Rutte zei na afloop van de top: 'Het was niet makkelijk, het was niet leuk. Maar het was wel noodzakelijk.'

Nu, maanden na het referedum heeft Rutte een deal met de EU, maar dat houdt nog niet in dat het verdrag geratificeerd is. De premier is wel blij en opgelucht dat alle door nederland geëiste garanties zijn ingewilligd. Zo staat er in de verklaring zwart-op-wit dat het EU-associatieakkoord met Oekraïne geen opmaat is naar EU-lidmaatschap. Verder stellen de EU-leiders in de verklaring dat het verdrag geen verplichtingen inhoudt tot militaire bijstand in Kiev, er  geen extra geld naar Oekraïne gaat en er geen plicht komt tot vrije vestiging van Oekraïners in de EU-landen.

Nederland heeft het Oekraïneverdrag nog nietgeratificeerd. De Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer moeten het nog goedkeuren. Het is nog maar de vraag of het kabinet in de senaat op voldoende steun kan rekenen. 

Reacties oppositie

Thierry Baudet van Forum voor Democratie en initiatiefnemer van het Oekraïnereferendum  zegt in een reactie op de deal van Rutte tegen de NOS: 'Dit is echt Nederland proberen blij te maken met een dode mus.' Rutte heeft aangegeven dat er een aanvulling komt op het verdrag. Maar volgens Baudet is zo'n bijlage een onzinnig idee. Tegen de omroep zegt hij: 'Er zullen nu gewoon allerlei mechanismen uit dat verdrag in gang gezet worden.'

Jan Roos die met GeenPeil campagne voerde tegen het verdrag is er niet over te spreken. Volgens hem heeft Rutte geen gehoor gegeven aan de wens van de stemmers.