zaterdag, 17. december 2016 - 9:27 Update: 18-12-2016 9:25

Veiligheidsdienst werkt aan kraken WhatsApp en Telegram

'Veiligheidsdienst probeert WhatsApp en Telegram te kraken'
Foto: WhatsApp
Amsterdam

De Nederlandse opsporings- en inlichtingendiensten proberen toegang te krijgen tot versleutelde berichtendiensten als WhatsApp en telegram.

Dit zegt Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zaterdag in De Telegraaf. Schoof in de krant: 'Het gaat moeizaam, maar we zeggen niet dat het ons niet lukt. Er zijn mogelijkheden.' Schoof beseft dat het willen lezen van gecodeerde berichten gevoelig ligt, maar hij vindt nationale veiligheid belangrijker dan privacy. Schoof: 'Als terroristen via dit soort versleutelde netwerken communiceren willen we dat wel graag breken.' tot nu toe zijn de diensten zoals de AIVD er nog niet in geslaagd om de digitale beveiliging van diensten als WhatsApp te omzeilen.

Volgens Schoof hoeven de burgers niet vrezen voor hun privacy, want de dienst is niet geïnteresseerd in 'jouw en mijn berichten'. Het inbreken in berichtendiensten als WhatsApp is nodig voor de strijd tegen het terrorisme, aldus Schoof. Er is een nieuwe golf terroristen op komst vna wie wordt verwacht dat ze gevaarlijker zijn dan de eerste lichting teleurgestelde strijders.

Niet alleen de Nederlandse veiligheidsdienst probeert in WhatsApp te komen. De Duitse inlichtingendienst besteedt 150 miljoen euro aan het hacken van encryptie.

Categorie:
Provincie: