maandag, 19. december 2016 - 19:44 Update: 20-12-2016 9:18

Vogelgriep breidt zich verder uit over Nederland

Vogelgriep breidt zich verder uit
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Boven-Leeuwen

In Boven-Leeuwen (gemeente West Maas en Waal, provincie Gelderland) is bij een bedrijf met leghennen vogelgriep (H5) vastgesteld.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 48.000 kippen. Daarnaast wordt het pluimvee van drie andere bedrijven preventief geruimd omdat deze in een straal van 1 kilometer liggen van het besmette bedrijf in Boven-Leeuwen. Het gaat om circa 248.000 kippen. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Boven-Leeuwen liggen zes andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het bedrijf in Boven-Leeuwen. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle huidige landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: