vrijdag, 30. december 2016 - 16:41 Update: 30-12-2016 22:11

Alle 17 woonboten in Paesplas liggen schuin door lager waterpeil

Alle 17 woonboten liggen schuin in Paesplas door lager waterpeil
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Gennep

Door het ongeluk bij de stuw in Grave is het Maaswaterpeil, en het peil van aangrenzend water, flink gezakt. 'Aan de Paesplas in gemeente Gennep, een Rijksvluchthaven van de Maas, zijn 17 woonboten voor een groot deel schuin komen te liggen door het lage water', zo meldt de gemeente Gennep vrijdagmiddag.

Waterpeil stabiel

'Een woonboot heeft water gevat, deze wordt door de brandweer droog gepompt', aldus de gemeente. De situatie van het waterpeil was vrijdagmiddag stabiel. De gemeente Gennep is in nauw contact met de woonbootbewoners, die ook van de kantine van de nabijgelegen werf gebruik kunnen maken voor koffie/thee, broodjes en soep. Brandweer en politie houden de boten en omgeving in de gaten. 

Afhankelijk van de ligging van de boot kunnen sommige bewoners nog wel in hun ark blijven, anderen logeren bij familie, vrienden of elders. Verschillende booteigenaren hebben ook al bezoek van een verzekeraar gehad. De gemeente hoopt dat het waterpeil weer snel normaal is en de bewoners weer op hun arken terecht kunnen, zonder veel schade aan de boten.

Ramptoeristen

De verzakte woonboten trekken ook veel bekijks van zogenaamde ramptoeristen. Aangezien de Paesplas bij de toegangsweg naar de brandweerkazerne ligt, zijn de vele geparkeerde auto's hinderlijk voor de doorgang. Er zijn daarom afzettingen geplaatst, waar op wordt gehandhaafd door de politie.

Veerboten buiten dienst

Ook veel veerboten langs de Maas zijn buitendienst vanwege het bijna 2 meter gezakte waterpeil. De veerboten liggen daardoor ook 2 meter lager waardoor zij overstekend verkeer niet kunnen overvaren.  

Rijkswaterstaat inspecteer opgelopen schade stuw Grave

De donderdagavond opgelopen schade aan de stuw in de Maas bij Grave wordt door Rijkswaterstaat in kaart gebracht. De scheepvaart tussen Grave en Sambeek en op het Maas-Waalkanaal is gestremd. Nadere inspectie moet de precieze schade aan de stuw duidelijk maken.

6 schuiven beschadigd

Het eerste onderzoek heeft uitgewezen dat er 6 schuiven van de stuw beschadigd zijn. Hierdoor loopt er water weg uit het stuwpand, het deel van de rivier tussen twee stuwen en/of sluizen. Rijkswaterstaat bekijkt welke maatregelen getroffen kunnen worden om het leeglopen van het stuwpand tussen Grave en Sambeek tegen te gaan. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de aanvaring.

Categorie:
Provincie: