zondag, 21. mei 2017 - 10:01 Update: 21-05-2017 10:09

Politie slaat slag tegen rondtrekkende bendes, zestig aanhoudingen

Politie slaat slag tegen rondtrekkende bendes, zestig aanhoudingen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Driebergen

De politie heeft tijdens een landelijke actie tegen ‘mobiel banditisme’ ofwel rondtrekkende criminelen, meer dan 60 aanhoudingen verricht.

Daarbij zijn onder meer aanhoudingen van stelselmatige winkeldieven die op heterdaad werden betrapt maar ook bestuurders en inzittenden van auto’s met valse of vervalste rijbewijzen of identiteitsbewijzen.

Van dinsdag 16 tot en met vrijdag 19 mei speurden elke dag agenten naar rondtrekkende dadergroepen die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken. De Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst en de IND ondersteunden de actie. Mobiel banditisme is niet alleen een Nederlands probleem. Vandaar dat de Duitse, Belgische en Roemeense politie nauw betrokken waren bij de actie. Tijdens de actie zijn duizenden personen gecontroleerd.  

ANPR

De aanpak van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. De dadergroepen komen uit heel Europa maar de actie richt zich ook op bendes die vanuit Nederland opereren en bijvoorbeeld woninginbraken plegen. Leden van de dadergroepen maken gebruik van katvangersvoertuigen of vervalste documenten om hun criminele gedragingen te maskeren. Veel van deze voertuigen zijn gecontroleerd. Om bijvoorbeeld katvangersvoertuigen op te sporen werd gebruik gemaakt van ANPR-camera’s. Deze scannen de kentekens en als een kenteken voorkomt in een referentiebestand geeft het systeem een hit. Een hit kan een gestolen auto zijn maar ook een auto die op naam van een katvanger staat of op andere wijze al eens in verband  isgebracht met mobiel banditisme. 

Internationaal

Op snelwegen, parkeerplaatsen, het onderliggende wegennet, maar ook op het water en in treinen voerde de politie controles uit. Specialisten controleerden onder andere identiteitsbewijzen op hun echtheid. Bij controles van personen konden de agenten direct via een speciaal ontworpen app de landelijke systemen raadplegen. Dezelfde bevraging werd tegelijkertijd ook bij Europol gedaan. Hierdoor konden ook de systemen van Europol en de betrokken landen worden bevraagd.

Tijdens de actie werden de systemen bijna 1700 keer geraadpleegd. Dit resulteerde onder andere in bijna honderd gevallen tot interessante informatie voor internationale politieorganisaties. Dat kunnen onderzoeken zijn naar onder andere mensenhandel/mensensmokkel, wapenhandel, drugssmokkel en inbraken. De uit het buitenland verkregen gegevens leverde ook de Nederlandse politie informatie op die hier nog niet bekend was. Deze informatie gaat bijvoorbeeld in de toekomst helpen criminelen te ontmaskeren en aan te houden. 

Resultaten

Tijdens de actie werden meer dan 60 personen aangehouden voor diverse feiten. Bijvoorbeeld: Bij Delft op de A13 werd een auto aangetroffen met daarin gestolen dure merkkleding, cosmetica en parfums. Drie mannen en een vrouw uit Roemenië zijn daarvoor aangehouden. Een Roemeense man werd aangehouden voor heling/diefstal met veertig pakken babymelkpoeder in zijn auto. De man was al eerder met de politie in aanraking geweest in verband met winkeldiefstallen. Zelfs binnen de vier actiedagen. Twee keer werden verdachten aangehouden met een grote lading nepmerkkleding en nepmerkschoenen.

In het noorden van het land werd een man uit Emmen aangehouden die 50 tasers, 260 illegale medicijnen van merk Kamagra en zo’n 15 kilo illegaal tabak in zijn bus vervoerde.

In het zuiden werden twee mannen op heterdaad aangehouden voor winkeldiefstal. Het duo bezocht in tweeëneenhalf uur zeven winkels en had de auto vol babymelkpoeder.

In een auto die op naam staat van een bekende katvanger zaten drie mannen die een grote partij opzetborstels en pistachenootjes bij zich hadden. Deze noten blijken sinds korte tijd een gewilde buit. Uitgezocht wordt waar deze buit vandaan komt.

Daarnaast zijn tal van valse documenten aangetroffen. Zo werden in de buurt van Venlo vier inzittenden gecontroleerd. Drie Algerijnen hadden een vals rijbewijs. Een vierde inzittende uit Italië had naast een vals rijbewijs ook nog eens een vals identiteitsbewijs.

Verder zijn in andere gevallen valse of vervalst paspoorten en valse kentekens aangetroffen. Een grote hoeveelheid verdovende middelen, veel kleine gebruikershoeveelheden maar ook twee kilo amfetamine en twee kilo hennep, en een vuurwapen.

Twee Duitsers werden voor witwassen aangehouden omdat ze geen aannemelijke verklaring konden geven voor de 13000 euro die ze bij zich hadden. Veel openstaande boetes werden geïnd en een Belg werd opgepakt en naar zijn vaderland uitgeleverd omdat hij daar nog 600 dagen straf moest uitzitten. Een gecontroleerde Hongaar gaat zijn openstaande gevangenisstraf van 112 dagen in Nederland alsnog uitzitten. De Belastingdienst heeft duizenden euro’s aan vorderingen geïnd en tientallen auto in beslag genomen. Daaronder ook veel auto’s die op naam van katvangers staan.

Categorie:
Provincie: