dinsdag, 30. mei 2017 - 15:40

ILT neemt honderdduizenden asbesthoudende gasmaskers in beslag

ILT neemt honderdduizenden asbesthoudende gasmaskers in beslag
Foto: SXC
Maasgouw

Het Functioneel Parket heeft vandaag in een strafrechtelijk onderzoek door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT/IOD) een voorlopige maatregel opgelegd aan de eigenaar van circa 210.000 gasmaskers met asbesthoudende filterbussen. De gasmaskers werden vandaag aangetroffen bij een controle van een loods in de gemeente Maasgouw door de ILT.

De voorlopige maatregel houdt in dat er geen handelingen meer verricht mogen worden met de maskers, om te voorkomen dat zij verkocht worden aan particulieren of bedrijven. De maskers werden aangetroffen in circa 5.250 legerkisten.

De eigenaar van de gasmaskers wordt verdacht van het bezit en verkoop van asbesthoudende producten. De verkoop van asbesthoudende producten is verboden in Nederland vanwege de risico’s voor de volksgezondheid. Het strafrechtelijk onderzoek door de ILT/IOD onder leiding van het Functioneel Parket startte naar aanleiding van mediaberichtgeving in maart 2017. De asbesthoudende filterbussen of blikjes zijn te herkennen aan de Russische lettercode zoals te zien op onderstaande foto (het leest als rn-5).

De filters bevatten vermoedelijk hechtgebonden wit asbest (chrysotiel). De maskers zouden zijn geïmporteerd uit Rusland en zouden via diverse kanalen zoals websites te koop worden aangeboden door de eigenaar.

Asbest

Sinds 1 juli 1993 geldt een asbestverbod en  mogen bedrijven geen asbest meer gebruiken, vanwege de risico’s voor de volksgezondheid. Zij mogen ook geen asbest of asbesthoudende producten meer verkopen, importeren, weggeven, opnieuw toepassen of bewerken. In de Europese Unie (EU) geldt een asbestverbod sinds 2005. De ILT waarschuwde al eerder voor gasmaskers met asbesthoudende filterbussen.

Categorie:
Provincie: