dinsdag, 30. mei 2017 - 18:13 Update: 30-05-2017 18:18

Opvang baby’s en peuters wordt met 2 wetten verbeterd

Opvang baby’s en peuters wordt met 2 wetten verbeterd
Foto: Archief EHF
Den Haag

Vanaf 2018 krijgen baby’s en peuters nog betere opvang. 'De kwaliteit van de kinderopvang en de peuterspeelzalen gaat omhoog', zo meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dinsdag.

Kinderopvangtoeslag

'Er komt voor werkende ouders één financieringssysteem (kinderopvangtoeslag) voor zowel kinderopvang als peuterspeelzaalwerk', aldus het ministerie. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met twee wetten van minister Lodewijk Asscher van SZW: het wetsvoorstel innovatie en kwaliteit kinderopvang en het wetsvoorstel harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk.

Iedereen

Daardoor kan iedereen vanaf volgend jaar terecht bij kwalitatief hoogstaande kinderopvang en peuterspeelzalen. Minister Asscher van Sociale Zaken: ,,Het moet niet uitmaken of je ouders arm of rijk zijn. Alle kinderen verdienen het om al vroeg samen te kunnen spelen en daarbij ook spelenderwijs te leren. Dat geeft ze niet alleen veel plezier, maar daarna ook een goede start op de basisschool.’’

Meer leidsters

De kwaliteit van de kinderopvang en de peuterspeelzalen gaat verder omhoog. Voor allebei gaan nu dezelfde kwaliteitseisen gelden. Daarmee maakt het voor peuters niet meer uit waar ze naartoe gaan. De opvang van baby’s wordt beter. Er komen meer leidsters per baby. Dat wordt één leidster per drie baby’s. Nu is er nog één leidster op vier baby’s.

Ontwikkeling kind

Er komt ook meer aandacht voor de ontwikkeling van kinderen. Zo krijgen alle kinderen een mentor. Alle medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzalen moeten goed Nederlands kunnen spreken. Voor hen komen er taaleisen.

Breed draagvlak

Deze nieuwe wetten kunnen rekenen op een breed draagvlak. Daarover is vorig jaar het Akkoord Innovatie en Kwaliteit kinderopvang gesloten door minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de Brancheorganisatie Kinderopvang, Sociaal Werk Nederland (de vroegere MO-groep) en BMK, ouderorganisatie Boink, de FNV en het CNV. De wetten treden naar verwachting per 1 januari 2018 in werking.

Categorie:
Provincie: