vrijdag, 16. juni 2017 - 17:16 Update: 16-06-2017 21:55

Geldhonden vinden in garagebedrijf verstopte 3 miljoen euro

Ruim 3 miljoen euro aangetroffen bij inval garagebedrijf Wormerveer
Foto: Openbaar Ministerie
Wormerveer

Afgelopen dinsdag heeft de politie een inval gedaan bij een garagebedrijf in Wormerveer. 'Het bedrag dat gevonden is tijdens de inval bedraagt ruim 3 miljoen euro', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag.

Geldhonden

'Verder werden er twee auto’s aangetroffen met verborgen ruimtes. Het meeste geld is opgespoord door de inzet van geldhonden', aldus het OM. De 34-jarige man uit Beverwijk en de 30-jarige man uit Zaandam die ter plaatse zijn aangehouden, zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en worden voor 14 dagen vastgehouden. Zij worden verdacht van witwassen en heling van gestolen goederen zoals auto-onderdelen.

Verborgen ruimtes

Verborgen compartimenten in voertuigen worden veelal gebruikt voor het vervoeren van bijvoorbeeld drugs, grote sommen geld of wapens. Er zijn ook nog auto-onderdelen aangetroffen die afkomstig zijn van ten minste zeven gestolen voertuigen. In totaal zijn 14 auto’s in beslag genomen. De garage is door de burgemeester van Zaanstad direct gesloten voor minstens vier weken.

Ondermijning

De inval was een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, politie, gemeente Zaanstad, Douane en het LIV (Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit). Het OM, politie en gemeente werken intensief samen met andere partners onder de vlag van het RIEC NH (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Noord-Holland) om ondermijning aan te pakken. Veiligheid en leefbaarheid hebben prioriteit en misstanden worden niet getolereerd.

De aangehouden 34-jarige man werd in 2014 veroordeeld wegens diefstal, heling en het omkatten van auto’s. Omdat er signalen waren dat er in het garagebedrijf wederom strafbare feiten werden gepleegd is besloten tot de controle.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: