vrijdag, 16. juni 2017 - 21:27 Update: 17-06-2017 9:59

Brandweervrijwilligers beginnen eigen hulpdienst na wegbezuinigen kazerne

Brandweervrijwilligers beginnen eigen hulpdienst na wegbezuinigen kazerne
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Wormerland

In Nederland krijgen we een nieuwe gemeentelijke brandweer erbij. En dat werd misschien wel tijd ook om ze in Den Haag eens wakker te schudden.

De brandweerpost Jisp, in de gemeente Wormerland, wordt in januari van dit jaar gesloten wegens bezuinigingen. Maar de fanatieke vrijwilligers zijn hun plek kwijt, maar ze laten het er niet bij zitten. Ze zijn in samenwerking met de locale ijsclub en de gemeente een burgerhulppost gestart.

De sluiting wegens bezuinigingen is de brandweerploeg van Jisp in het verkeerde keelgat geschoten. Onlangs werd nog bekend dat Veiligheidsregio's veel te veel betalen aan ingehuurde krachten. Oud-brandweercommandant van Jisp, Jos Wezel, zegt tegenover het NH-nieuws "Als je deze getallen ziet, is het wel heel raar om de boodschap te krijgen dat je uit bezuinigingen moet sluiten. Het geld (60.000) is er wel."

Inmiddels hebben de spuitgasten onderdak gevonden bij de plaatselijke ijsverenging. Ook de gemeente draagt een flink steentje bij zodat ze een eigen voertuig kunnen aanschaffen met een blusinstallatie. De gemeente draait op voor deze kosten, terwijl ze ook betaalt aan de veiligheidsregio.  

Of de bijdrage van de gemeente aan de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland dan ook lager is geworden? "Nee", reageert Jos, "die is hoger geworden. Substantieel hoger, heel merkwaardig. Van de vijf voertuigen worden er drie weggehaald en toch betaal je meer. Dat is natuurlijk niet uit te leggen Je betaalt veel meer voor veel minder."

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: