woensdag, 21. juni 2017 - 8:28 Update: 21-06-2017 14:10

Code geel en rood vanwege hitte en droogte

In de provincies Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel is vanwege aanhoudende warmte code geel van kracht. Het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan geactiveerd.
Foto: fbf
Den Bosch

In de provincies Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel is vanwege aanhoudende warmte code geel van kracht. Het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan geactiveerd. De brandweer heeft in de provincies Zeeland en Noord-Brabant vanwege de droogte en het daardoor verhoogde risico op natuurbranden code rood afgekondigd.

De warmte houdt naar verwachting nog tot en met donderdag aan. Vanwege aanhoudend warm weer heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan geactiveerd.

Kans op aanhoudende hitte. Drink voldoende. Houd uzelf en uw woning koel. Beperk lichamelijke inspanning. Ga goed voorbereid op reis. De brandweer heeft voor een groot deel van Brabant code rood afgegeven. De natuur is zo droog dat er gemakkelijk een brand kan ontstaan. 

35°C in het zuidoosten

Donderdag zijn er flinke zonnige perioden en wordt het zeer warm met maxima die uiteenlopen van 24°C in het waddengebied tot lokaal 35°C in het zuidoosten van het land. In de loop van de middag en komt er geleidelijk meer bewolking en vooral in de avond trekken er enkele (onweers)buien over. 

In het weekeinde wisselend bewolkt en kans op een bui bij maxima rond 21°C. Na het weekeinde weer oplopende temperaturen maar ook enkele (onweers)buien.

Verschil code oranje en rood

Voor de burgers is er eigenlijk geen verschil in de handelingsperspectieven. Voor de inzet van de hulpdiensten is er wel een verschil. Afhankelijk van de situatie ter plaatse kan een veiligheidsregio besluiten om bijvoorbeeld bij code oranje met 2 brandweerwagens/tankautospuiten uit te rukken en bij code rood met een peloton (4 tankautospuiten). 

Dit wordt per regio bepaald. Dit heeft te maken met slagkracht van de hulpdiensten en de regio-specifieke kenmerken (bijv. de grootte en inrichting van) van het verzorgingsgebied. Elke veiligheidsregio bepaalt zelf welke eenheden bij welke kleurcodes worden ingezet.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: