vrijdag, 30. juni 2017 - 13:42

Amsterdam opent opvang voor gedumpte kippen

Amsterdam opent opvang voor gedumpte kippen
Foto: Archief bon
Amsterdam

De buren worden vroeg wakker door het gekraai van de haan of de kippen leggen onvoldoende eieren. Reden voor hobbyisten om hun kippen, maar vooral hanen, achter te laten in de openbare ruimte. Zo trof de gemeentelijke kippenvanger in 2016 80 tot 100 kippen in stadsparken aan. Het aantal gedumpte kippen stijgt jaarlijks waardoor kippen een van de meest gedumpte dieren in de openbare ruimte zijn. Deze kippen en hanen kunnen nu terecht bij de eerste gemeentelijke kippenopvang. Wethouder Dierenwelzijn Laurens Ivens opent de kippenopvang vrijdag 30 juni officieel.

Kippenopvang in de Fruittuin van West

Bij het achterlaten van kippen en hanen lopen ze het risico dat ze worden aangereden, ten prooi vallen aan roofdieren of honden, of verhongeren. De kippenvanger van de gemeente Amsterdam bracht de gedumpte kippen daarom her en der onder. Het was tijd voor een structurele kippenopvang. Voortaan worden de gedumpte kippen ondergebracht bij de Fruittuin van West, een biologisch-dynamische boerderij. Ook kunnen mensen die van hun kippen af willen hier tegen een geringe betaling (afhankelijk van ras en leeftijd) afstand doen van hun kippen. De opvangkippen lopen samen met de boerderijkippen vrij rond in de boomgaard. Ze mogen op het terrein oud worden of kunnen worden herplaatst.

Verantwoorde wijze van opvang

De opvang maakt deel uit van een keten van gemeentelijke opvangorganisaties die zwerfdieren en dieren waarvan afstand is gedaan, opvangen en herplaatsen. De opvangorganisatie krijgt hiervoor jaarlijks 5.000 euro subsidie. Er zijn afspraken gemaakt over de wijze van opvang, de verzorging en worden de kippen alleen herplaatst naar adressen waar de dieren op een verantwoordelijke manier gehouden worden en niet naar de slacht gaan.

Categorie:
Provincie: