woensdag, 30. augustus 2017 - 17:37 Update: 30-08-2017 17:42

Voorlopige hechtenis bestuurders ChickfFriend met 30 dagen verlengd

Voorlopige hechtenis bestuurders ChickfFriend met 30 dagen verlengd
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zwolle

De voorlopige hechtenis van de twee bestuurders van het ontsmettingsbedrijf ChickFriend, die verdacht worden van het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven, is met 30 dagen verlengd. Dat oordeelde de raadkamer van de rechtbank Overijssel woensdag.

Lopend onderzoek en geschokte rechtsorde

De raadkamer oordeelt dat er voldoende ernstige bezwaren en gronden zijn om hen langer vast te houden. De verdenkingen tegen beide verdachten is op dit moment zwaar genoeg. Als gronden voor de voorlopige hechtenis zijn de onderzoeksgrond en de geschokte rechtsorde van toepassing. Na de termijn van 30 dagen kunnen de verdachten weer aan de raadkamer worden voorgeleid.

Ernstige bezwaren en gronden

Om verdachten in voorlopige hechtenis te nemen of om deze te verlengen moeten er voldoende gronden en ernstige bezwaren zijn. Dat betekent ten eerste dat het Openbaar Ministerie een gegronde verdenking moet hebben van een strafbaar feit. Ten tweede moeten er gronden zijn. Gronden voor voorlopige hechtenis zijn bijvoorbeeld het lopende onderzoek, herhalingsgevaar of de ernst van het feit.

Fipronil bij pluimveebedrijven

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 2 bestuurders van het ontsmettingsbedrijf ervan dat zij het bestrijdingsmiddel fipronil hebben gebruikt bij pluimveebedrijven in Nederland en dat zij daarmee de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden biocide.

Categorie:
Provincie: