maandag, 4. september 2017 - 22:33 Update: 04-09-2017 22:37

Ontwerp Johan Cruijff Vijfje onthuld door Koninklijke Nederlandse Munt

Ontwerp Johan Cruijff Vijfje onthuld door Koninklijke Nederlandse Munt
Foto: Koninklijke Nederlandse Munt
Utrecht

Maandag heeft de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) het ontwerp van het Johan Cruijff Vijfje onthuld. Deze bijzondere herdenkingsmunt is ontworpen ter nagedachtenis aan de wereldberoemde nummer 14. Dit heeft de KNM maandag laten weten.

Eerste slag

De ceremoniële Eerste Slag van de munt vindt plaats op woensdag 20 september 2017 tijdens de Open Dag van de Johan Cruyff Foundation, waarvan Cruijff de oprichter was. De munt is vanaf vandaag al te bestellen.

Iconisch 3D-ontwerp

Het ontwerp van het Johan Cruijff Vijfje komt van Hennie Bouwe. De muntontwerper koos voor een iconisch 3D-ontwerp van Johan Cruijff op de keerzijde van de munt. Om gelijkwaardigheid en saamhorigheid te benadrukken, is koning Willem-Alexander op de voorkant van de munt even groot afgebeeld. Door mat en glans af te wisselen, ontstaat op de keerzijde een strook die een voetbalshirt suggereert. Op die keerzijde prijkt ook Cruijffs rugnummer 14. 

Een van de succesvolste voetballers ooit

De introductie van het Johan Cruijff Vijfje komt in het jaar dat de voetballer 70 jaar zou zijn geworden. Cruijff was een van de succesvolste Nederlandse voetballers ooit en werd in 1999 uitgeroepen tot Europees Speler van de Eeuw. Hij speelde onder meer voor Ajax, Barcelona en Feyenoord, en hij kwam in totaal 48 keer uit voor het Nederlands elftal. Ook als coach was hij actief bij onder andere Ajax en Barcelona, en hij is een van de weinige mensen die als speler én als coach de Europacup 1 (de huidige Champions League) won. Cruijff overleed op 24 maart 2016 in Barcelona.

Eerste herdenkingsmunt met recent sporticoon

Eerder zijn er bijvoorbeeld herdenkingsmunten uitgebracht ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van Vincent van Gogh en ter gelegenheid van 400 jaar Rembrandt. Het Johan Cruijff Vijfje is uniek, want het is de allereerste Nederlandse herdenkingsmunt met een sporticoon die recent na zijn overleden een herdenkingsmunt krijgt. 

Categorie:
Provincie: