dinsdag, 5. september 2017 - 11:28 Update: 05-09-2017 15:46

Zwerm wespen steekt er op los in Eindhovens park

Zwerm wespen valt wandelaars aan in park Eindhoven
Foto: fbf
Eindhoven

In Eindhoven heeft een grote zwerm hoornaars (wespen) maandagavond op de Kosmoslaan een groep mensen aangevallen. Bij de aanval raakte vier mensen gewond.

Na de aanval, werd een man vermist. Het slachtoffer bleek zelf naar een ziekenhuis te zijn gegaan. Ook de hond van de wandelaars werd door de zwerm aangevallen. Het dier sloeg op de vlucht en werd korte tijd later gevonden. Een van de andere gewonden, een vrouw, moet nog in het ziekenhuis blijven. Zij was veelvuldig gestoken, op haar rug en in haar gezicht.

De aanval vond plaats in een park in het stadsdeel Woensel. De omgeving werd direct afgezet. De gemeente heeft een ongediertebestrijdingsbedrijf ingeschakeld om het wespennest te verwijderen.

Steek van hoornaar is pijnlijk

De hoornaar kan tot 3,5 centimeter lang worden en is hiermee de grootste wespachtige van België en Nederland. Daarnaast komt de wesp voor in delen van Aziëen is door de mens uitgezet in Noord-Amerika. Behalve door indrukwekkende afmetingen valt de hoornaar op door zijn roodbruine kop en borststuk en het duidelijk hoorbare, zoemende vlieggeluid. De soort komt niet in grote aantallen voor in België en Nederland, maar is ook weer geen zeldzaamheid. De steek van de hoornaar is pijnlijker dan de steek van een honingbij maar het gif is minder krachtig. Hoornaars gebruiken het gif om insecten te doden die zij vervolgens met de kaken vermalen tot een papje en aan de larven voeren. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: