dinsdag, 5. september 2017 - 18:23 Update: 05-09-2017 20:36

Geen Algemene Politieke Beschouwingen, wel traditionele Prinsjesdag

Geen Algemene Politieke Beschouwingen, wel traditionele Prinsjesdag
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De Algemene Politieke Beschouwingen (APB), die gewoonlijk in de dagen na Prinsjesdag in de Tweede Kamer worden gehouden over de plannen van het kabinet voor het volgende jaar, gaan op voorstel van Voorzitter Khadija Arib dit jaar niet door omdat er nog geen nieuw kabinet is om mee te debatteren. Dit heeft Arib dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Wel Prinsjesdag

'Zodra dat kabinet er wel is, wordt er wel een debat over de regeringsverklaring gehouden', aldus Arib in de kamerbrief. Op Prinsjesdag worden de rijksbegroting en de Miljoenennota wel ingediend, maar deze komen van het demissionaire kabinet van VVD en PvdA. En zo’n kabinet maakt over het algemeen geen nieuw beleid. 

Geen meerderheid

Nu zeker niet, omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in het kabinet. Het gewoonlijke doel van de APB is om te kijken hoeveel ruimte het kabinet heeft om zijn plannen daadwerkelijk uit te voeren en hoe groot de steun daarvoor in de Kamer is.

Ook in 2012 besloot de Kamer om niet te debatteren. Toen waren de Tweede Kamerverkiezingen net gehouden, namelijk op 12 september.