woensdag, 6. september 2017 - 9:01 Update: 06-09-2017 11:08

Eerste testdag met tienminutentreinen

Woensdag elke tien minuten een intercity tussen Amsterdam en Eindhoven
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail laten woensdag op het traject Amsterdam-Utrecht- Den Bosch-Eindhoven de treinen spoorboekloos rijden.

Dat betekent dat  reizigers op dit traject minder lang hoeven te wachten op een trein. Vandaag is het namelijk de eerste testdag van de zogeheten tienminutentrein. de test wordt iedere woensdag gehouden. Veertien keer, totdat in december de nieuwe dienstregeling van start gaat.

Tienminutentreinen

Reizen met tienminutentreinen houdt in dat reizigers tussen Amsterdam en Eindhoven zes keer per uur met een intercity kunnen reizen. Als gevolg hoeven reizigers minder lang te wachten en hebben ze vaker een zitplaats. Nu gaat er nog vier keer per uur een intercity en vertrekken de treinen om het kwartier. Dit melden meerdere media woensdag.

Voorlopig alleen op woensdag

Voorlopig rijden de tienminutentreinen alleen op woensdag. De NS hoopt hiermee 15 procent meer reizigers te kunnen vervoeren. Er is daarvoor extra personeel nodig die de treinen op tijd laten binnenrijden en vertrekken. Ook moet bekeken worden hoe het in- en uitstappen van grote groepen reizigers verloopt.

Deze testen zijn een essentiële voorbereiding op de nieuwe dienstregeling in december, wanneer treinreizigers op dit traject élke dag iedere tien minuten met de Intercity kunnen reizen. Achter de schermen brengt de uitbreiding van het aantal treinen grote veranderingen met zich mee, zo meldt de NS.

Categorie:
Provincie: