maandag, 11. september 2017 - 15:01 Update: 11-09-2017 16:02

Politie gaat meer samenwerken met burger reddingshondenteams

Politie gaat meer samenwerken met burger reddingshondenteams
Foto: EHF
Driebergen

De Stichting Inzet reddingshond Nederland (SIN) en de politie gaan meer samenwerken bij zoekacties met burger reddingshondenteams naar vermisten. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Burger

Ook burger reddingshondenteams kunnen voortaan, onder aansturing van de politie, meezoeken. Deze samenwerking vergroot de kans om een vermiste levend terug te vinden. De samenwerking betekent betere coördinatie, meer efficiëntie en een flinke vergroting van de capaciteit van het aantal reddingshondenteams. Als de politie bij een zoekactie naar een vermiste persoon extra hulp kan gebruiken, neemt de politie contact op met de SIN. 

SIN

De SIN coördineert de inzet van burger reddingshondenteams en zorgt ervoor dat er gekwalificeerde reddingshondenteams beschikbaar zijn. In de regeling zijn afspraken gemaakt over kwaliteitseisen en -borging. Ook gaan de politie en de burgerteams voortaan twee keer per jaar samen oefenen, zodat ze getraind zijn op de samenwerking.\

Reddingshonden

Honden zijn krachtig en wendbaar waardoor ze goed kunnen zoeken naar vermiste personen. Wanneer elke seconde telt, worden honden ingezet om overlevenden te lokaliseren, omdat zij een groot gebied snel kunnen doorzoeken. Bij de politie heeft de afdeling Speur- en Specialistische Dieren van de Landelijke Eenheid speciaal getrainde reddingshonden.

De SIN is een non-profit organisatie die in 1992 op verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is opgericht, als een voor Nederland overkoepelende organisatie voor de inzet van reddingshonden. Ook de SIN heeft gespecialiseerde reddingshondenteams voor het zoeken naar vermisten.

Daarnaast zijn in Nederland diverse reddingshondenorganisaties actief. Alle burger reddingshondenteams die zich aanmelden via de SIN en voldoen aan de kwaliteitseisen kunnen straks met de politie meezoeken bij een vermissing.

Burgerparticipatie

Samenwerken met burgers en partners is een van de speerpunten van het beleid van de politie. Er zijn tal van voorbeelden waarbij burgers helpen bij de opsporing. Denk aan Burgernet, Amber Alert, tv-programma’s als Opsporing Verzocht en buurt WhatsApp-groepen. 

Stroomlijnen

Zeker sinds de opkomst van social media, ziet de politie dat burgers of burgerorganisaties mee willen helpen zoeken bij een vermissing. Dat is een goede ontwikkeling maar wel een die de politie wil stroomlijnen. Hiervan maken we in dit geval gebruik van bestaande structuren, waarvan die met de SIN er een is. De samenwerking tussen de SIN en politie bestaat al lange tijd.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: