maandag, 18. september 2017 - 9:20 Update: 18-09-2017 10:07

Bij veel gemeenten is de pot voor jeugdzorg al leeg

Bij veel gemeenten is de pot voor jeugdzorg al leeg
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Hilversum

Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS onder 228 gemeenten blijt dat het geld voor jeugdzorg voor dit jaar in de helft van de gemeenten nu al op is.

Ruim driekwart van de gemeenten blijkt inmiddels wachtlijsten voor jeugdzorg te hebben. En dat terwijl er steeds meer kinderen een beroep doen op jeugdzorg. Dit schrijven de NOS en Binnenlandse Bestuur maandag.

Zorgvraag juist zwaarder

Driekwart van de ondervraagde gemeenten ziet niet alleen de zorgvraag stijgen, maar ook de hulpvraag, waarmee kinderen komen komen, wordt zwaarder. Bij de overheveling van jeugdtaken naar gemeenten was de verwachting dat gemeenten kinderen met maatwerk en lichtere zorg efficiënter konden helpen. Ieder jaar wordt er daarom verder op het jeugdzorgbudget bezuinigd.

Meer tijd nodig

Gemeenten benadrukken in de vragenlijst dat veranderingen in zorg meer tijd nodig gaan hebben. De gemeenten willen onder andere meer kunnen insteren in preventie, zodat ze op langere termijn kosten kunnen besparen. De bezuinigingen moeten daarom volgens hen ook veel langzamer worden ingevoerd, zodat gemeenten meer financiële ruimte krijgen voor preventie en verandering.

Categorie:
Provincie: