maandag, 18. september 2017 - 18:02 Update: 18-09-2017 18:04

Celstraffen tot 19,5 jaar in grote Tilburgse drugszaak

Celstraffen tot 19,5 jaar in grote Tilburgse drugszaak
Foto: Archief FBF.nl
Tilburg/Amsterdam

De rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan in het onderzoek 'Kapel'. 'Daarbij zijn 17 verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen 9 maanden en 19 jaar en 6 maanden', zo meldt de rechtbank Amsterdam maandag.

Schietpartij Tilburg

Het onderzoek begon na een schietpartij in september 2012 aan de Kapelmeesterlaan in Tilburg, waarna ook grootschalige handel van soft- en harddrugs aan het licht kwam.

Criminele organisatie

Zowel opdrachtgever als de schutter is veroordeeld voor poging tot moord. Daarnaast heeft de rechtbank acht verdachten veroordeeld voor hun deelname aan een criminele organisatie. 

De rechtbank heeft vastgesteld dat er sprake was van een samenwerkingsverband waarbij de leden met name handelden in softdrugs. Daarnaast werden er hennepkwekerijen geëxploiteerd en ook werden er harddrugs geëxporteerd. Daarbij gebruikten zij soms geweld om verdwenen drugs weer terug te halen of om betalingen af te dwingen. Sommige leden van de organisatie beschikten over wapens die zij ook gebruikten om zichzelf of andere betrokkenen te beschermen.

Opgelegde straffen

De hoogste straf van 19,5 jaar is voor de opdrachtgever van de schietpartij, die tevens is aangemerkt als leider van de criminele organisatie. De schutter krijgt een gevangenisstraf van 13 jaar, ook voor een poging tot doodslag. 

Het slachtoffer van de schietpartij is zelf ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor de export van harddrugs. Tot slot zijn negen verdachten veroordeeld voor de betrokkenheid bij een enkele hennepkwekerij. Zij kregen taakstraffen variërend van 60 tot 240 uren opgelegd. Twee verdachten werden vrijgesproken

Categorie:
Provincie: