maandag, 18. september 2017 - 19:36 Update: 18-09-2017 19:37

Orkaan Irma stormt af op Bovenwindse Eilanden

Orkaan Irma stormt af op Bovenwindse Eilanden
Foto: KNMI
Sint Maarten

Anderhalve week nadat Sint Maarten en de andere Bovenwindse Eilanden getroffen zijn door de orkaan Irma, worden ze opnieuw bedreigd door orkaan Maria.

Op dit moment is de orkaan nog een categorie 1 (op de vijfdelige orkaanschaal), maar de verwachting is dat ze zich de komende dagen tot een zware orkaan van mogelijk categorie 4 zal ontwikkelen. Maria zal op dinsdagavond 19 september plaatselijke tijd ten zuiden van de Bovenwindse Eilanden op 100 tot 150 kilometer passeren. De koers is west-noordwest richting Puerto Rico. Er worden maximale winden van rond de 100 km/uur verwacht en neerslaghoeveelheden van 100 tot 200 millimeter. Het centrum van orkaan Maria trekt iets dichter langs Saba en Sint Eustatius dan Sint Maarten.

Ondanks dat de eilanden niet vol door Maria getroffen zullen worden kan de schade aanzienlijk zijn. Met name voor Sint Maarten, waar veel gebouwen door orkaan Irma zijn verwoest. Grote zorg bestaat voor eventueel rondvliegend puin en de neerslag die door het ontbreken van veel daken vrij spel heeft. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: