donderdag, 21. september 2017 - 8:58

JIT-landen bekrachtigen steun nationale vervolging MH17-verdachten

JIT-landen bekrachtigen steun nationale vervolging MH17-verdachten
Den Haag

Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne hebben woensdag in New York hun politieke steun en samenwerking bekrachtigd ten behoeve van de vervolging van MH17-verdachten in Nederland.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zette samen met zijn ambtgenoten uit de andere landen zijn handtekening onder afspraken die ze daarover hebben gemaakt.

De autoriteiten van de vijf landen werken samen in het strafrechtelijk onderzoek, het Joint Investigation Team (JIT). Met de schriftelijke overeenkomst verbinden ze zich duurzaam aan de vervolging en berechting van verdachten en spreken zij af zich gezamenlijk te blijven inzetten voor de uitvoering van resolutie 2166 van de VN-Veiligheidsraad. Eerder dit jaar besloten de JIT-landen dat de vervolging en berechting in Nederland zal plaatsvinden.

Minister Koenders: ‘De JIT-landen zijn vastberaden om de daders van MH17 voor de rechter te brengen. Deze schriftelijke overeenkomst is daar het bewijs van. We hebben in juli gekozen voor vervolging naar Nederlands recht, maar met een duurzame internationale samenwerking en steun. Want het gaat bij de waarheidsvinding en genoegdoening niet alleen om de Nederlandse slachtoffers, maar om alle slachtoffers afkomstig uit 17 landen en 5 continenten. De dood van 298 onschuldige mensen, onder wie 196 Nederlanders, kan en mag niet onbestraft blijven. Daar blijven we keihard aan werken, samen met de JIT-landen en met brede steun van de internationale gemeenschap.’

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: