vrijdag, 22. september 2017 - 13:58 Update: 22-09-2017 14:25

Politie pakt pestende leerlingen op

Politie pakt pestende leerlingen op
Foto: Archief EHF
Voorne-Putten

Afgelopen dinsdag heeft de politie, onder het toeziend oog van hun schoolgenoten, twee tienermeiden aangehouden die er van worden verdacht twee leeftijdsgenoten te hebben mishandeld. 'Aan de mishandeling gingen pesterijen via social media vooraf. De slachtoffers waren erg bang en durfden niet meer naar school', zo meldt de politie vrijdag.

Klappen

'Wekenlang kregen de slachtoffers, twee jonge meiden uit Voorne Putten via verschillende social media allerhande verwensingen naar hun hoofd geslingerd', aldus de politie. De aanstichters: twee leeftijdsgenootjes. De getreiterde meisjes voelden zich vernederd en waren bang. Ze durfden niet meer naar school en niet meer naar buiten. 

Smoes

Maar op maandag 21 augustus werden ze met een smoes naar een locatie gelokt en ingesloten door een grote groep jongeren. Eén van de slachtoffers kreeg klappen van haar online belagers. Die mishandeling werd gefilmd en op social media geplaatst en de beelden gingen razendsnel door de hele school.

Aangifte

De slachtoffers namen het wijze besluit aangifte te doen. Ze werden opgevangen door agenten en konden uitgebreid hun verhaal doen. De rechercheurs van het basisteam Haringvliet namen de aangiftes heel serieus en pakten de zaak met voorrang op. Samen met agenten van het basisteam gingen ze aan de slag. 

OM en schoolbestuur gekend

Ook het openbaar ministerie en het schoolbestuur werden erbij betrokken. De onderzoekers hoorden verschillende getuigen en brachten zo de verdachten en de groep om hen heen in beeld. In overleg met het openbaar ministerie werd besloten de twee verdachten buiten heterdaad aangehouden. Dat gebeurde afgelopen dinsdag, op school. Na de aanhoudingen brachten agenten de meiden over naar het bureau, waar ze als verdachten werden gehoord. Ook gingen de rechercheurs het gesprek aan met de ouders. 

Pestgroep

Ook de rest van de ‘pestgroep’ kwam aan de beurt. Een agent van het basisteam haalde de jongeren één voor één uit de klas en legde uit ze dat ze met hun gedrag balanceren op het randje van strafrecht. Ook de ouders van déze jongeren zijn ingelicht over de rol van hun kinderen in deze zaak.  

De twee hoofddaders moeten zich op een later tijdstip verantwoorden voor de politierechter. Gezien de impact op zowel de school als de verdachte leerlingen, heeft de school hen voorlopig naar huis gestuurd met een time-out.

Zorg

Het hele gebeuren heeft veel indruk gemaakt op de toch al geschrokken slachtoffers. De politie zorgt ervoor dat zij en hun ouders de zorg krijgen die ze nodig hebben. Agenten hebben goed samen kunnen werken met de leiding van de school, die het aanpakken van pestgedrag ook hoog in het vaandel heeft staan.  Mocht zich nogmaals zoiets voordoen, dan weten de twee partijen elkaar weer te vinden. 

Pesten

Het is de Week tegen pesten, met deze keer het thema Online pesten. Pak ’t aan! Voor kinderen is er geen onderscheid tussen online en offline pesten. Net als bij ‘gewoon’ pesten gaat het bij online pesten om schelden, roddelen en buitensluiten. 

Het gebeurt ook op andere manieren zoals het hacken van accounts, nare berichten plaatsen uit naam van een ander of het ongevraagd online verspreiden van bewerkte foto’s of filmpjes. Zowel op de basisschool als op de middelbare school krijgen leerlingen hiermee te maken. Lees meer over (online) pesten op www.weektegenpesten.com

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: