woensdag, 4. oktober 2017 - 9:44 Update: 04-10-2017 17:05

Bijlmerramp precies 25 jaar geleden

Bijlmerramp 25 jaar geleden
Foto: FBF/Frank van den Berg
Amsterdam

Vandaag is het 25 jaar geleden dat op zondagavond 4 oktober 1992 een ramp voltrekt in de Bijlmermeer die diepe littekens zou achterlaten.

Een Israëlisch vrachtvliegtuig stort neer op de flats Groeneveen en Kruitberg, in het hart van de Bijlmer. 43 mensen verliezen hierdoor het leven, waaronder de drie bemanningsleden van het vliegtuig. Vele anderen raken gewond. Het ongeluk slaat een gat in de gevels van de flats die gedeeltelijk moeten worden gesloopt.

De boom die alles zag

De overlevenden en nabestaanden van de ramp richtten na de ramp een herdenkingsplaats in rondom "de boom die alles zag", een boom op de rampplek die de crash en de brand had overleefd. Rondom deze boom werden waxinelichtjes en foto's geplaatst. Jaarlijks vindt bij "de boom die alles zag" een herdenking van de slachtoffers plaats. Tijdens de herdenking vliegen er geen vliegtuigen over de Bijlmer, normaal een drukke aanvliegroute voor Schiphol.

Herdenking

Vanavond zal de ramp worden herdacht. De herdenking begint om 17.00 uur in het Atrium van het CEC-gebouw, Bijlmerdreef 1289, Amsterdam Zuidoost. Na de herdenkingsbijeenkomst in het CEC-gebouw volgt om 17.55 uur een stille tocht naar Het Groeiend Monument. 

Foto: Frank van den Berg

Foto: Frank van den Berg​


Foto: Frank van den Berg

Foto: Frank van den Berg

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: