woensdag, 11. oktober 2017 - 17:33 Update: 11-10-2017 17:40

OM eist 240 uur werkstraf voor tongzoenende taxichauffeur

OM eist 240 uur werkstraf voor tongzoenende taxichauffeur
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Den Haag tegen een voormalige taxichauffeur een werkstraf van 240 uur geëist op verdenking van het tongzoenen van een minderjarig meisje dat hij van en naar het speciaal onderwijs reed.

Machtsverhouding

‘Gezien het leeftijds- en niveauverschil was er hier gewoon sprake van een machtsverhouding’. Dat benadrukte de officier van justitie vandaag tegenover een voormalig taxichauffeur die kwetsbare tieners van en naar het speciaal onderwijs reed. 

Hij wordt verdacht van ontucht met een minderjarig meisje dat aan zijn zorg was toevertrouwd. De man bekende met haar te hebben getongzoend, maar stelde dat het initiatief bij het meisje lag. De officier eiste tegen de man onder meer 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Ontuchtige handelingen

De 44-jarige Hagenaar was op 3 november 2015 betrapt toen hij met het destijds 16-jarige meisje lag te zoenen in zijn taxibus. Het meisje – met het verstandelijke niveau van een zesjarige – verklaarde aan de politie dat er al geruime tijd iets tussen hen gaande was. 

Zij vertelde dat ze tongzoenden, dat hij haar borsten betaste en haar ook ‘billenkoek’ gaf, als mensen niet keken. De Whatsapp-gesprekken tussen de twee vanaf 3 september 2015 ondersteunen haar verklaring. Die hebben een seksuele lading en verwijzen ook naar eerder intiem contact.

Politieverhoor

Tijdens het eerste politieverhoor bekende de man dat hij had getongzoend en ook de borsten van het meisje had betast. Maar tijdens de zitting gaf hij alleen het tongzoenen op 3 november 2015 toe. Verder verweerde hij zich door te stellen dat dat op initiatief van het meisje gebeurde. Hij omschreef zichzelf als ‘iemand die moeilijk nee kan zeggen’.

De officier van justitie maakte daar korte metten mee. 'U heeft misbruik gemaakt van een meisje dat aan uw zorg was toevertrouwd. Het grote verschil in leeftijd en niveau maken dat er hier sprake was van een machtsverhouding. De wet wil kwetsbare jongeren juist tegen dit soort gevallen beschermen.'

Zij maakte zich zorgen over het gebrekkige inzicht dat de man heeft in de gevolgen van zijn handelen. Volgens een psycholoog en de reclassering is de verdachte enigszins toerekeningsvatbaar. Hij zou aan schizofrenie lijden. Daarom eiste zij naast een werkstraf van 240 uur ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. 

Voorwaarden

Als voorwaarden vroeg zij om een meldplicht, een behandelplicht, een beroepsverbod voor het rijden als chauffeur met beperkten of minderjarigen en een contactverbod met het meisje. Houdt de verdachte zich daar niet aan, dan gaat hij wat het OM betreft alsnog drie maanden de cel in. De uitspraak is over twee weken.

Categorie:
Provincie: