maandag, 16. oktober 2017 - 10:24 Update: 16-10-2017 10:53

'Stichtingen vaker gebruikt voor financieren terrorisme'

'Stichtingen vaker gebruikt voor financieren terrorisme'
Foto: Archief Sxc
Amsterdam

Het lijkt steeds vaker voor te komen dat Nederlandse, humanitaire stichtingen misbruikt worden voor het financieren van terrorisme.

Vaak gaat het dan om kleine, zelfverklaarde humanitaire of educatieve organisaties, die 'soms rechtstreekse banden hebben met Nederlandse Syrië-gangers'. Dit schrijft het AD maandag op basis van een melding van de Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland, de overheidsinstelling waarbij banken en andere financiële instellingen ongebruikelijke transacties verplicht moeten melden. Bij de instelling komen steeds meer meldingen binnen die kunnen wijzen op misbruik van de stichtingsvorm voor het financieren van strijders of terroristische organisaties.

4494 transacties

Meestal gaat het dan om stichtingen die in Nederland vooral online geld inzamelen voor noodhulp aan burgers in landen in het Midden-Oosten zoals Syrië. Maar het is de vraag of het geld daar daadwerkelijk heen gaat. Hennie Verbeek, hoofd van de FIU.tegen de krant: 'We hebben ook donaties voorbij zien komen met als omschrijving: ‘voor de broeders’ of ‘voor de strijd.' De dienst bestempelde in 2016 4494 transacties als ‘verdacht’ met een terreurlink.