donderdag, 19. oktober 2017 - 14:02 Update: 20-10-2017 7:55

OM: acht jaar cel voor voorbereiden aanslag in Nederland

OM eist 8 jaar cel tegen terrorismeverdachte met Kalasjnikov
Foto: OM
Rotterdam

Het openbaar ministerie (OM) heeft donderdag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 8 jaar geëist tegen een 31-jarige man die in zijn kelderbox een Kalasjnikov AK47 met munitie en een voorraad illegaal zwaar vuurwerk had liggen.

Volgens het OM is er sprake van een potentiele aanslagpleger, die alle middelen in huis had om dood en verderf te zaaien. Bij hem thuis werden ook een schilderij met een ISIS vlag en 1600 euro contant geld gevonden.

AIVD

Het onderzoek tegen de man begon in december 2016 met alarmerende informatie van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte in Rotterdam-Zuid werden behalve het automatische vuurwapen twee volle magazijnen met deels pantser doorborende munitie aangetroffen. In de slaapkamer van ene kind lagen vier dozen met in totaal 188 stuks van het levensgevaarlijke vuurwerk Cobra 6.

Staafbom

Op de computers en een externe harde schijf van de verdachte zijn een paar honderd ISIS video’s en magazines aangetroffen met zeer gewelddadig materiaal van verminkingen, onthoofdingen en andere gruwelijkheden. Ook onderzocht de politie een bestand waarin wordt uitgelegd hoe een staafbom en een bomgordel moeten worden gemaakt met behulp van kruit uit vuurwerk. Ook de telefoon van de man bevatte vele honderden foto’s en video’s die te maken hebben met ISIS. Verder had een man een document met tips om ongelovigen in eigen land te doden, mocht een reis naar het strijdgebied niet mogelijk zijn.

De officier van justitie van het Landelijk Parket houdt de man verantwoordelijk voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De Turkse diplomatieke vertegenwoordiging dichtbij de woning van de verdachte viel af omdat hij geen moslims zou hebben willen doden. De conclusie van het OM is dat de verdachte volledig voorbereid was om op een gewelddadige manier toe te kunnen slaan.

Categorie:
Provincie: