maandag, 23. oktober 2017 - 18:33 Update: 23-10-2017 18:35

Tot 3 jaar celstraf geëist tegen verdachten in bitcoins zaak

Tot 3 jaar celstraf geëist tegen verdachten in bitcoins zaak
Foto: Bitcoin.com
Rotterdam

Maandag heeft Functioneel Parket voor de rechtbank in Rotterdam tot 3 jaar gevangenisstraf geëist tegen 6 verdachten in een internationaal bitcoins onderzoek.

Dit heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. Het OM verwijt de verdachten witwassen, het voorhanden hebben van harddrugs en het doen van voorbereidingshandelingen voor de export, productie en handel in harddrugs.

In dit onderzoek zijn verschillende verdachten in beeld gekomen: de verkopers van bitcoins (‘vendors’) en de bitcoinhandelaren (‘bitcoins-cashers’). Vandaag hebben de vendors zich verantwoord voor de rechter.

Onderzoek

Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van signalen van banken over het overschrijven van grote geldbedragen, waarbij steeds en direct na ontvangst van een geldbedrag dit contant werd opgenomen.

De verdachten die in beeld kwamen hadden allemaal de beschikking over grote hoeveelheden bitcoins en geld. De waarde van dit vermogen in bitcoins kon niet verklaard worden aan de hand van het legale inkomen of het vermogen waarover zij legaal beschikten.

Voor het wisselen van bitcoins in ruil voor contanten of vice versa maakten verdachten gebruik van bitcoins-handelaren die, in tegenstelling tot exchanges en wisselkantoren niet vragen naar identiteitspapieren of de herkomst van de bitcoins. Hierdoor konden de verdachten anoniem blijven.

Voor de transacties ontmoetten verdachten de bitcoins-handelaren meestal in openbare gelegenheden met wifi-verbinding. Daar werden de bitcoins rechtstreeks naar een wallet van de betreffende bitcoins-handelaar overgemaakt die vervolgens de afgesproken tegenwaarde in contanten overhandigde. Een groot deel van de verhandelde bitcoins was rechtstreeks afkomstig van het Dark Web, zo bleek gedurende het onderzoek.

Categorie:
Provincie: