dinsdag, 24. oktober 2017 - 13:20 Update: 24-10-2017 20:18

Groot aantal geldtransactiekantoren onderzocht

Inval
Foto: Politie
Rotterdam

De politie heeft dinsdag controles uitgevoerd bij een groot aantal Money Transfer-kantoren (MTO) verspreid in Nederland.

Het betreft een landelijke gezamenlijke actie waarbij naast politie en Openbaar Ministerie onder meer de Belastingdienst, Arbeidsinspectie, Kamer van Koophandel, Douane, De Nederlandsche Bank en diverse gemeenten aan meewerken. De acties vinden plaats op 32 locaties in onder andere Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Delfzijl en Amersfoort. In Rotterdam Zuid worden er zelfs in twee straten negentien MTO’s gecontroleerd.

'Europees paspoort'

Eind 2009 is Europese wetgeving in werking getreden waardoor MTO’s met één vergunning, een zogenaamd Europees paspoort, relatief eenvoudig in alle Europese landen actief konden worden met agenten. Sindsdien heeft er een enorme groei plaats gehad in het aantal locaties waar geld naar het buitenland overgeboekt kan worden. Uit onderzoek is gebleken dat criminelen regelmatig gebruik maken van MTO’s om geld dat middels criminele activiteiten is verkregen, wit te wassen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: