woensdag, 25. oktober 2017 - 9:25 Update: 25-10-2017 9:44

KWF: Rookvrije Generatie en toegankelijkheid medicijnen topprioriteiten voor nieuw kabinet

KWF: Rookvrije Generatie en toegankelijkheid medicijnen topprioriteiten voor nieuw kabinet
Foto: KWF Kankerbestrijding
Amsterdam

KWF Kankerbestrijding feliciteert de ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins, en staatssecretaris Paul Blokhuis met hun toetreding tot het kabinet Rutte 3. KWF kijkt uit naar samenwerking op het gebied van kankerbestrijding. Twee prioriteiten verdienen daarbij bijzondere aandacht: een Rookvrije Generatie en duurzame toegankelijkheid van kankermedicijnen.

Rookvrije Generatie

KWF zet zich samen met haar partners binnen de Alliantie Nederland Rookvrij in voor een Rookvrije Generatie. Zo kan een generatie van kinderen opgroeien die nooit wordt blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van roken. Het is goed nieuws dat het kabinet de Rookvrije Generatie onderdeel maakt van haar beleid. Binnen het nieuwe kabinet heeft u hier, samen met het Ministerie van Financiën, een beslissende rol als het gaat om het voeren van campagnes, het verhogen van de tabaksaccijnzen en het nemen van maatregelen zoals uit het zicht verkopen van sigarettenpakjes. Jaarlijks overlijden 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van tabak, waarvan 12.000 mensen aan kanker.

Toegankelijkheid dure medicijnen

De tweede prioriteit is de toegankelijkheid van medicijnen. Kankermedicijnen worden steeds duurder, en het aantal mensen dat kanker krijgt, neemt toe. KWF vindt het belangrijk dat innovatieve, maar vaak (te) dure medicijnen toegankelijk blijven voor kankerpatiënten. Het belang van patiënten moet altijd het uitgangspunt zijn in de discussies rondom medicijnen. Voormalig minister Schippers heeft met haar visie geneesmiddelen al een stap in de juiste richting gezet en er ontstaan steeds meer initiatieven om medicijnen betaalbaar en daarmee toegankelijk te houden. In het regeerakkoord wordt een aantal maatregelen voorgesteld om de toegankelijkheid van medicijnen te verbeteren. KWF roept uw nieuwe kabinet ook op om daarnaast een stevige regierol te pakken en de verschillende initiatieven die al van start zijn gegaan bij elkaar te brengen. Ook beveelt KWF uw nieuwe kabinet aan om de internationale samenwerking met andere Europese landen verder uit te breiden.

De nieuwe bewindspersonen Hugo de Jonge, Bruno Bruins en Paul Blokhuis vervullen een sleutelrol vanuit de overheid als het gaat om kankerbestrijding. KWF kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking.